«Круглий стіл»: що пропонують політичні сили для подолання наслідків COVID-19

Читать на русском
Слово і діло розібралося, як депутати з різних політичних сил пропонують подолати наслідки коронавірусу в країні.

Від початку пандемії коронавірусу і оголошення карантину в Україні до Верховної ради посипалися десятки законопроєктів з пропозиціями, як краще впоратися з наслідками кризи. Як і у випадку з іншими проєктами, більшість цих ініціатив безперспективно припадають пилом в парламенті. «Слово і діло» подивилося, що саме пропонували політичні сили.

У «Слузі народу» пропонували запросити в Україну медиків з Китаю

Дмитро Чорний в березні минулого року вніс два законопроєкти, які спрямовані на подолання наслідків економічної кризи, викликаної коронавірусом.

У законопроєкті №3292 Чорний запропонував звільнити ФОПів від сплати єдиного внеску за себе та за найманих працівників. А також дати можливість відстрочити погашення боргу із кредиту в банку і відсотків. У проєкті №3293 йдеться про звільнення на час карантину від сплати податків і зборів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Обидва законопроєкти досі перебувають в комітеті.

Також в комітеті перебуває законопроєкт авторства Юлії Яцик. Депутат запропонувала запровадити мораторій на нарахування пені і штрафів за борги за кредитними та іншими договірними зобов'язаннями. Крім того, Яцик хотіла оголосити мораторій на перевірки, які здійснюють органи державного нагляду у сфері господарської діяльності, а також мораторій на нарахування пені за борги з комуналки.

Члени фракції «Слуга народу» пропонували ще кілька змін до Податкового кодексу. Ольга Василевська-Смаглюк законопроєктом №3311 хотіла підвищити ставку податку на доходи фізичних осіб до 27% для тих, чий дохід перевищує 10 мінімальних зарплат. І знизити ставку цього ж податку до 9% для фізосіб, чий дохід не перевищує суму 5 мінімалок. Тобто «забрати у багатих і віддати бідним». Для підприємств в законопроєкті теж прописані зміни: для мікро- і малого бізнесу знизити податок на прибуток до 9%, а для великого бізнесу – збільшити до 27%.

Виступи в Раді: які слова найчастіше вживають лідери фракцій та групПід час четвертої сесії Верховної ради у більшості лідерів фракцій та групи улюблене слово було ми.

Група народних депутатів – Дмитро Чорний, Кирило Нестеренко, Владислав Бородін і Антон Поляков – ініціювали звільнення від податків доходи медиків, які безпосередньо борються з коронавірусом, теж на період карантину. Цей законопроєкт, як і Василевської, не розглядали.

Цікава пропозиція, яку у вересні зняли з розгляду, реєстрували Валерій Зуб та Дмитро Нальотів: адміністративні штрафи за порушення правил карантину громадянами направити на боротьбу з COVID-19.

Ті ж Чорний, Зуєв, Нестеренко, а також колишній «слуга народу» Антон Поляков пропонували, щоб Верховна рада звернулася до Китаю з проханням надіслати в Україну медиків. «Ухвалення законопроєкту дозволить отримати неоціненний досвід для українських фахівців, удосконалити методики лікування і профілактики поширення епідемії для збереження здоров'я українських громадян і в цілому для безпеки всього людства», – йдеться в пояснювальній записці. Постанову у вересні зняли з розгляду.

Карантин і коронавірус: які рішення пропонують в «Опозиційній платформі»

В «Опозиційної платформи – За життя» багато ініціатив, що пов'язані з карантином через коронавірус, належать Наталії Королевській і Юрію Солоду.

Двоє цих нардепів плюс Валерій Гнатенко запропонували ввести додаткові гарантії прав педагогів під час карантину через COVID-19:

  • встановити, що захворювання педагога на коронавірус, пов'язане з виконанням обов'язків, належить до професійних захворювань;

  • педагогам запропонували ввести доплати до зарплати на період карантину;

  • застрахувати педагогічних працівників на рівні з медиками.

Ініціативу в кінці вересня внесли до порядку денного і зараз вона перебуває в профільному комітеті.

Також Королевська, Солод і Гнатенко запропонували в іншому законопроєкті на період карантину звільнити від нарахування та сплати єдиного соціального внеску осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства та ФОП. Але при цьому зараховувати цей період до стажу для виплати пенсії або будь-якої допомоги.

Уже «прокисли» зміни до Податкового кодексу, які подавали в парламент Королевська та Солод. У законопроєкті йшлося, зокрема, про звільнення від оподаткування доходів деяких фізосіб, зменшення ставки податку на прибуток для мікро- і малого бізнесу. Але зміни пропонувалися на строк до 31 грудня 2020-го.

Зняли з розгляду законопроєкт нардепів від ОПЗЖ, який регулював сферу зайнятості населення в умовах карантину та поширення COVID-19. Королевська та Солод пропонували запровадити компенсації роботодавцю на оплату праці особи з інвалідністю, дотації роботодавцю на працевлаштування молоді. Також був пункт – щоб вживання роботодавцем заходів щодо профілактики поширення епідемії було підставою для отримання допомоги з часткового безробіття.

У «Європейській солідарності» представили свій план боротьби з COVID-19 та грипом

Олексій Гончаренко в березні минулого року зареєстрував постанову про заходи протидії поширенню коронавірусу, грипу та гострих респіраторних інфекцій в Україні. У вересні документ зняли з розгляду. П'ятисторінковий план Гончаренка, зокрема, передбачав:

  • затвердити за п'ять днів правила санітарної охорони території України;

  • якщо буде потреба під час епідемії розгорнути додаткову госпітальну базу для надання меддопомоги інфекційним хворим;

  • за п'ять днів організувати контрольно-діагностичні пости в аеропортах, на вокзалах, в пунктах перетину державного кордону, між областями України;

  • встановити медикам щомісячні доплати до зарплати на період роботи з ліквідації епідемій і спалахів інфекційних хвороб;

  • Офісу генерального прокурора вжити заходів для розслідування випадків смертей серед населення в результаті захворювання на COVID-19.

Група депутатів від «Європейської солідарності» також подавала в Раду законопроєкт, схожий з тим, який вносили члени фракції ОПЗЖ. Софія Федина, Артур Герасимов, Ахтем Чийгоз, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Геращенко, Ніна Южаніна і інші запропонували встановити, що захворювання педагогів на коронавірус (якщо воно пов'язане з виконанням обов'язків) належить до професійних захворювань. Цю ініціативу теж ще восени включили до порядку денного.

Які ініціативи вносила в Раду «Батьківщина»

Глава фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, а також нардепи Вадим Івченко та Іван Кириленко в квітні минулого року вносили до Верховної ради постанову про невідкладні заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки України в умовах поширення COVID-19 і кризи.

У пояснювальній записці депутати вказали, що під час карантину ситуація на внутрішньому ринку сільськогосподарської продукції та харчових продуктів суттєво ускладнилася: сталася дестабілізація ринку стратегічно важливих видів сільгосппродукції, посилилася диспропорція між попитом і пропозицією, сталося неконтрольоване зростання цін на продукти. У фракції вважають, що ці негативні тенденції можуть призвести до нестачі продовольства з подальшим зростанням цін до «катастрофічного для більшості громадян рівня і загрозою голоду всередині країни».

Законотворча робота: до чиїх поправок більше прислухається РадаУ Слузі народу найбільше поправок подавав Мар'ян Заблоцький, в Батьківщині – Юлія Тимошенко, в Європейській солідарності – Ніна Южаніна.

Щоб уникнути такого похмурого майбутнього, нардепи запропонували Державному агентству резерву України провести закупівлі певних груп продовольчих матеріальних цінностей, перерахувати номенклатуру продовольчих матеріальних цінностей і затвердити нормативно-правові акти для тимчасового обмеження експорту продуктів. Цей законопроєкт досі «припадає пилом» в профільному комітеті.

Ще одна ініціативи нардепів від «Батьківщини» – Сергія Тарути, Юлії Тимошенко і Сергія Соболєва – теж не ухвалена. Троє авторів запропонували запровадити набір універсальних і секторальних режимів надзвичайних економічних заходів, щоб не допустити кризи через коронавірус.

«За майбутнє» запропонувала направити зарплати нардепів на медицину

Антон Яценко з групи «За майбутнє» наприкінці березня 2020-го вніс в Раду досить популістську постанову, якою запропонував направити зарплату депутатів і їхні виплати на закупівлю медичних засобів, виробів, обладнання і тестів на коронавірус. Ініціативу, втім, зняли з розгляду.

Крім того, Яценко в окремому законопроєкті, який все ще не розглянуто, запропонував встановити медикам надбавки в розмірі 70% від зарплати. Це стосується працівників, які залучені в наданні медичної допомоги хворим на коронавірус.

Майже вся група подала законопроєкт про державне регулювання цін на вакцини проти коронавірусу. Депутати «За майбутнє» запропонували включити вакцину в Національний перелік основних лікарських засобів, щодо яких запроваджено державне регулювання. Також надбавка на вакцину не може перевищувати 20% її закупівельної або гуртово-відпускної ціни, встановленої вітчизняним товаровиробником. Законопроєкт внесли в середині грудня, зараз над ним працює комітет.

Що пропонувала фракція «Голос»

Одним із законопроєктів, які запропонували нардепи від «Голосу», повинен був збільшити термін звернення за допомогою з часткового безробіття – з 30 до 90 днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Ініціативу зняли з розгляду, але таку зміну все одно затвердили, тільки в іншому законі.

Список згаданих законопроєктів:3292 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо подолання наслідків економічної кризи, викликаної безпрецедентними заходами боротьби з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19»

3293 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подолання наслідків економічної кризи, викликаної безпрецедентними заходами боротьби з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19»

3225 «Про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19»

3311 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки осіб, які постраждали в результаті епідемії коронавірусної хвороби»

3329 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування доходів медичних працівників, безпосередньо зайнятих на роботах по ліквідації захворювання на коронавірус»

3333 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо направлення адміністративних штрафів за порушення правил карантину на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19»

3315 «Про звернення Верховної ради України до Китайської Народної Республіки про можливість залучення кваліфікованих медичних працівників Китаю в боротьбі з поширенням COVID-19 в Україні»

3033-а «Про внесення змін до деяких законів України щодо додаткових гарантій прав педагогічних та науково-педагогічних працівників під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням COVID-19»

3824-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19»

3311-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки осіб, які постраждали в результаті епідемії коронавірусної хвороби»

3486-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння зайнятості та розширення можливостей працевлаштування населення для подолання негативних наслідків карантину, встановленого з метою запобігання поширенню COVID-19»

3233 «Про першочергові заходи протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, епідемії грипу і гострих респіраторних інфекцій в Україні»

4021 «Про внесення змін до деяких законів України щодо додаткового фінансового забезпечення педагогічних та науково-педагогічних працівників на період дії карантину, встановленого Кабінетом міністрів України з метою запобігання поширенню на території України COVID-19»

3385 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки держави в умовах поширення COVID-19 і розгортання економічної кризи»

4008 «Про програми надзвичайних економічних заходів з протидії негативному впливу пандемії COVID-19 на економіку України»

3256 «Про направлення заробітної плати народних депутатів України і виплат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, на заходи щодо подолання, попередження виникнення і поширення COVID-19

3905 «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямовані на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням COVID-19» з оплати праці медичних та інших працівників установ охорони здоров'я»

4494 «Про державне регулювання цін на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19»

3422 «Про внесення змін до закону України «Про зайнятість населення» щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням COVID-19»

Нагадаємо, раніше ми писали, які рішення політичні сили пропонували по тарифам.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: