«Круглий стіл»: які рішення пропонують політичні сили щодо тарифів

Читать на русском
Підвищення тарифів на послуги ЖКГ зараз головна тема в Україні. Слово і діло подивилося, як різні політичні сили пропонували розв'язати проблему з тарифами.

В Україні з 1 січня зросли тарифи на газ, опалення, воду та електроенергію. Через це вже майже два тижні в різних регіонах країни люди перекривають траси і мітингують під адміністративними будівлями. У відповідь на протести влада розгорнула бурхливу діяльність: Володимир Зеленський доручив терміново розібратися зі зростанням тарифів, Кабмін, своєю чергою, вже напрацював два підходи, щоб знизити ціну на газ для населення. Зате у Верховній раді тема з комуналкою завжди була на порядку денному – у вигляді законопроєктів і популістських заяв. «Слово і діло» подивилося, які рішення політичні сили пропонували щодо тарифів.

«Слуга народу»

Від монобільшості законопроєкти щодо тарифів реєстрували тільки окремі народні депутати, якогось спільного рішення від «слуг народу» не було.

У липні минулого року Дмитро Чорний, Денис Герман, Максим Зуєв, Владислав Бородін, Олександр Дубінський, Володимир Тимофійчук, Дмитро Микиша, Кирило Нестеренко, а також троє членів групи «За майбутнє» (Ірина Констанкевич, Тарас Батенко, Антон Поляков) внесли в Раду законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про комерційний облік теплової енергії, водопостачання та газу для населення».

Депутати запропонували відкласти терміни установлення вузлів комерційного обліку до 1 липня 2021-го і відстрочити штрафи за порушення термінів установлення або заміни вузлів до 1 серпня. Крім того, в проєкті була пропозиція надати право місцевим органам фінансувати роботи з оснащення населення лічильниками газу за рахунок місцевих бюджетів.

Законопроєкт на розгляд так і не винесли, він перебуває у профільному комітеті. При цьому штрафи, які нардепи пропонували відкласти, вже діють від 1 серпня 2020 року.

Витрати родини на сплату комунальних послуг: динаміка зростання цін за останні 16 роківЯк зростали комунальні платежі за тепло, газ, воду та світло протягом 16 років років на прикладі двокімнатної квартири в Києві.

У грудні кілька «слуг народу» (Анастасія Ляшенко, Олексій Мовчан, Дмитро Нальотов, Андрій Боблях, Марина Нікітіна, Андрій Богданець) знову в співавторстві з депутатами із «За майбутнє» (Антон Яценко і Юрій Шаповалов) зареєстрували постанову про перегляд і зменшення тарифів на послуги розподілу газу. 16 грудня НКРЕКП встановила нові тарифи на послуги розподілу газу для операторів, депутати запропонували їх знизити в зв'язку «з погіршенням фінансового становища в країні і низькою платоспроможністю більшої частини населення). Цієї постанови також не розглядали.

Незважаючи на таку мляву законотворчу діяльність, у партії є програмні обіцянки щодо тарифів: впровадити державну стратегію оптимізації тарифів на ЖКП за рахунок демонополізації енергетичних ринків, а також усунути корупційну складову в тарифоутворенні.

Після «раптового» останнього підвищення тарифів в Україні «слуги народу» провели кілька нарад з членами уряду. Давид Арахамія повідомив, що фракція готує план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів. Представити його повинні в найближчі дні.

Водночас низка депутатів від «Слуги народу» спільно з колегами із «За майбутнє», «Довіри» і ОПЗЖ зареєстрували постанову про призупинення підвищення тарифів на енергоносії і перегляд їхніх розмірів.

«Опозиційна платформа – За життя»

«Опозиційна платформа» і тема «тарифного геноциду» нерозлучні. У передвиборчій програмі партія обіцяла знизити ціну на газ для українців до 3,8-4 тисяч грн за тисячу кубів, а також знизити тариф за рахунок прямих постачань газу з Росії. Крім того, ОПЗЖ зобов'язалася забезпечити використання палива українського видобування для потреб населення.

Одна з найбільш амбітних обіцянок було у Вадима Рабіновича – через три місяці після перемоги партії на виборах знизити тарифи втричі. На позачергових виборах ОПЗЖ пройшла в парламент і стала другою за величиною фракцією, але зупинити зростання тарифів не змогла, хоча і пропонувала відповідні законопроєкти.

Зокрема, Юрій Бойко, Наталія Королевська, Юрій Солод, Нестор Шуфрич, Юлій Іоффе, Василь Німченко і Вадим Рабінович вносили зміни в закон «Про ринок природного газу» щодо впорядкування ціноутворення і недопущення підвищення цін і тарифів на газ. Депутати пропонували встановити максимальну ціну на газ для деяких категорій населення, але проєкт повернули на доопрацювання.

Торік Королівська, Німченко, Шуфрич, Солод, Іоффе, Юрій Павленко, Юрій Загородній, Сергій Дунаєв, Олександр Качний, Олександр Пономарьов та Володимир Кальцев запропонували Раді ухвалити законопроєкт про захист громадян від негативних наслідків підвищення тарифів на послуги ЖКГ.

У законопроєкті йшлося про скасування пені в разі несвоєчасної сплати за комунальні послуги, запровадження мораторію на виселення з квартири або призупинення надання ЖКП. Також депутати хотіли надати пільги деяким категоріям населення на оплату комуналки. Законопроєкт теж повернули на доопрацювання.

Потім під час карантину в червні депутати зареєстрували якийсь середній варіант цих двох ініціатив, але запропонували ще списати заборгованість населення, яка сформувалася на 1 січня 2020-го, за газ, опалення, гарячу воду і електрику. Законопроєкт ще не розглядали, але комітет рекомендував його відхилити.

У вересні зняли з розгляду ще один законопроєкт депутатів від ОПЗЖ – про скасування пені та встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на послуги ЖКГ.

Зараз, щоб врятувати ситуацію з тарифами, «Опозиційна платформа» пропонує: внести зміни до Податкового кодексу щодо скасування ренти на газ внутрішнього видобування, впровадити новий формульний принцип розрахунку вартості палива для населення і промисловості, списати борги найбільш незахищеним верствам населення та перейти на пряме постачання газу з Росії.

«Батьківщина»

Партія Юлії Тимошенко, як і ОПЗЖ, наобіцяла в передвиборчій програмі «райські» тарифи: на тепло, гарячу воду і газ знизити ціну вдвічі. Крім того, «Батьківщина» обіцяла демонополізувати ринок газу і збільшити обсяг внутрішнього видобування газу.

Практично відразу після початку роботи парламенту IX скликання нардеп від «Батьківщини» Олексій Кучеренко зареєстрував законопроєкт щодо вдосконалення порядку встановлення тарифів на тепло і послуги з централізованого водопостачання. Він запропонував, щоб під час формування ціни постачальник не перекладав всі витрати на споживача, а включав в підсумкову ціну фіксований відсоток від втрати тепла або води в ході вироблення або доставки: на тепло не більше 7% втрат і не більше 15% втрати води. Ініціативу повернули Кучеренку на доопрацювання.

Юрій СолодНародний депутат України
Солод у передвиборчій програмі пообіцяв забезпечити мораторій на зростання тарифів ЖКГСказано 19 червня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

Чекає розгляду в парламенті законопроєкт «Батьківщини» щодо направлення газу вітчизняного видобування на потреби населення в повному обсязі.

Є ще ініціатива Сергія Власенка та Олександра Абдулліна – про гарантії правильного нарахування побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг вартості постачання газу, води, електрики, теплової енергії, комунальних послуг. У разі, якщо в судовому або позасудовому порядку буде встановлено, що вартість була нарахована неправильно, споживачеві повинні виплатити компенсацію в десятикратному розмірі від повної вартості оплачених послуг.

Група «Довіра»

Депутати Сергій Шахов, Олександр Вельможний і Сергій Сухов восени 2019 року внесли законопроєкт, в якому запропонували заборонити відключати опалення за борги установам освіти та охорони здоров'я. Законопроєкт також забороняє припиняти газопостачання об'єктів у сфері теплопостачання, якщо це призведе до відключення опалення в школах чи лікарнях. Ініціативу повернули нардепам на доопрацювання.

Вчора, 12 січня, група зареєструвала проєкт звернення до Кабміну щодо невідкладного вжиття заходів для врегулювання цін на енергоносії та їхню доставку для побутових споживачів. Тексту постанови поки немає.

«Європейська солідарність» та «Голос»

Партії «Європейська солідарність» і «Голос» нічого не обіцяли виборцям за комунальні тарифи.

Депутати від ЄС – Михайло Бондар, Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко і Андрій Лопушанський – в жовтні 2019-го запропонували внести зміни в закон «Про ринок електричної енергії». Відповідно до законопроєкту, який зрештою зняли з розгляду, регулятору надаються повноваження встановлювати граничні ціни на електроенергію.

Після січневого підвищення цін на газ партія Петра Порошенка зажадала від уряду збільшити витрати на субсидії в держбюджеті

Депутати від «Голосу» Ярослав Железняк і Ярослав Рущишин разом зі «слугами народу», депутатами від ЄС, ОПЗЖ і «Батьківщини» внесли зміни в закон «Про державні закупівлі» щодо закупівлі природного палива. Закон ухвалили 2 грудня, він розроблений, щоб створити можливості для купівлі оператором ГТС короткострокових стандартизованих продуктів газу на торговій платформі. Це дасть змогу забезпечити прозорість, вільний доступ до інформації та залучити велику кількість учасників – суб'єктів ринку газу.

Список згаданих законопроєктів:

№1122 «Про внесення змін до закону України «Про ринок природного газу» щодо впорядкування ціноутворення та недопущення підвищення цін і тарифів на природний газ»

№2087 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту громадян від негативних наслідків підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги»

№3613-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку реструктуризації та списання заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг та захисту громадян від негативних наслідків підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги»

№3925-1 «Про внесення змін до закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо скасування пені та встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги»

№2099 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку встановлення тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання»

№1177 «Про внесення змін до закону України «Про ринок природного газу» (щодо спрямування природного газу вітчизняного видобутку на потреби населення у повному обсязі)»

№3097 «Про внесення змін до закону України «Про захист прав споживачів» (щодо гарантій правильного нарахування побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг вартості постачання природного газу, води, електричної, теплової енергії, комунальних послуг)»

№4522 Проєкт постанови про перегляд та зменшення тарифів на послуги розподілу природного газу

№3732-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо комерційного обліку теплової енергії, водопостачання та природного газу для населення»

№2108 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони припиняти теплопостачання закладів освіти та охорони здоров'я з причини виникнення заборгованості за спожиту теплову енергію)»

№2233-2 «Про внесення змін до закону України «Про ринок електричної енергії»

№3176 «Про внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі природного газу»

№4581 Проєкт постанови про зупинення підвищення тарифів на енергоносії та перегляд їх розмірів

Раніше в Кабміні розповіли, яким чином планують «істотно знизити» тарифи на газ.

Нагадаємо, «Слово і діло» розібралося разом з експертами, чому опалення дорожчає, хоча Володимир Зеленський обіцяв знизити тарифи.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: