«Круглий стіл»: створення яких фондів ініціюють політичні сили

Читать на русском
У парламенті пропонують створити Фонд декарбонізації, а також Фонд внутрішніх водних ресурсів.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує вивчати, які цікаві ініціативи народні депутати реєструють у Верховній раді. Сьогодні аналізуємо, які фонди пропонували створювати політичні сили.

У «Слузі народу» запропонували створити фонд декарбонізації

У комітеті зараз перебуває законопроєкт «слуг народу» про створення Державного фонду внутрішніх водних ресурсів (№4168). У вересні минулого року його зареєстрували Юрій Кисіль, Артем Ковальов, Ігор Негулевський, Ігор Васильківський, Максим Зуєв, Богдан Торохтій, Максим Пашковський, Микола Тищенко, а також вже екснардеп Олександр Скічко.

Створення такого фонду пов'язано із законопроєктом «Про внутрішній водний транспорт» (тоді його ще тільки розглядали, зараз він вже ухвалений). «Цілі проєкту об'єднують сприяння розвитку берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту, поліпшенню стану річкового господарства, сприяння розвитку на конкурентних засадах ринку послуг в сфері внутрішнього водного транспорту і залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо», – йдеться в пояснювальній записці.

Заплановані джерела фінансування фонду – відсоток коштів акцизного податку з виробленого в Україні пального, акцизу з ввезеного в Україну пального, митних платежів, сплачуваних при приміщенні суден в митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, а також 45% коштів, отриманих як рентна плата за спеціальне використання води без її вилучення з водних об'єктів для потреб гідроенергетики.

Кошти фонду планують скеровувати на обслуговування внутрішніх водних шляхів для утримання їх в судноплавному стані, будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання стратегічних об'єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту, здійснення заходів щодо гарантування безпеки судноплавства на внутрішніх водних шляхах, ремонт та розвиток річкової інформаційної системи тощо.

У комітеті також перебуває законопроєкт Юрія Камельчука про створення Державного фонду декарбонізації (№4347). Депутат розробив законопроєкт з метою «формування постійного джерела фінансування заходів, які будуть зменшувати викиди двоокису вуглецю в атмосферу».

Джерелом формування фонду декарбонізації має бути 50% екологічного податку, що стягується за викиди в атмосферу двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення з 1 січня 2021 року (близько 1,35 млрд грн).

Крім того, в «Слузі народу» пропонували створити Державний фонд підтримки медицини, спорту, освіти, культури і науки (№3899). Законопроєкт передбачав:

  • направлення відрахувань щорічних ліцензійних платежів на здійснення діяльності в сфері організації та проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей в цей фонд;

  • спрямування 50% платежів за ліцензії на азартні ігри в казино і на гральних столах, гральні автомати, а також 100% платежів за ліцензії на букмекерські пункти до бюджетів місцевого самоврядування за розташуванням грального закладу;

  • використання акумульованих фондом коштів на фінансування медицини, спорту, освіти, культури і науки.

Незважаючи на те, що депутати хотіли направити коштів від ліцензій на азартні ігри на «добрі справи», їхній законопроєкт зняли з розгляду.

Зняли з розгляду законопроєкт №3205 про створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві. Ініціатори законопроєкту вважали, що фонд поліпшить доступ малих і середніх суб'єктів господарювання агропромислового комплексу до банківських кредитів, а також мінімізує ризики можливого неповернення кредитів. Завдання фонду – надання часткових гарантій за кредитними зобов'язаннями малих і середніх суб'єктів підприємництва, які здійснюють діяльність в сільському господарстві. Статутний капітал повинен був формуватися за рахунок коштів держбюджету і вкладів учасників фонду.

«Голос» пропонував Фонд підтримки медицини, спорту, освіти і туризму

Члени фракції «Голос» – Юлія Клименко, Володимир Цабаль, Кіра Рудик, Ярослав Железняк, Олег Макаров, Галина Васильченко, Ярослав Юрчишин – пропонували створити Державний фонд підтримки медицини, спорту, освіти, культури, науки і туризму (№3899-1).

В цей фонд для фінансування медицини, спорту, освіти, культури, науки і туризму депутати хотіли направляти:

  • відрахування щорічних ліцензійних платежів на здійснення діяльності в сфері організації та проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей, а також 50% отриманих доходів від податку на прибуток підприємств в частині оподаткування доходу від діяльності з організації і проведення азартних ігор на підтримку туризму;

  • 50% отриманих доходів від податку на прибуток підприємств в частині оподаткування доходу від діяльності з організації і проведення азартних ігор в бюджети міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад.

Але цей проєкт теж відхилили і зняли з розгляду.

Що пропонували нардепи з різних політсил

На друге читання готується альтернативний законопроєкт зі створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (№3205-1). Його ініціювали Артем Черноморов, Микола Сольський («Слуга народу»), Володимир Цабаль, Юлія Клименко, Ярослав Железняк («Голос»), Артур Герасимов («Європейська солідарність»), Олег Кулініч («Довіра»).

Роман КлічукМіський голова Чернівців
Клічук пообіцяв створити дорожній фонд до кінця 2021 рокуСказано 27 листопада 2020 р.Статус обіцянки: У процесі

«Фонд гарантування кредитів – це ще один інструмент, який спростить доступ аграріям, в тому числі і малим фермерам, до фінансування. Господарства, які обробляють землю у 500 гектарів, матимуть більше можливостей отримати кредити на розвиток свого бізнесу, адже виконання їхніх зобов'язань перед банками будуть гарантуватися Фондом», – заявив після голосування за законопроєкт міністр економіки Ігор Петрашко.

Нагадаємо, раніше ми писали, які законопроєкти політичні сили подавали щодо: тарифів, підвищення пенсій, зміни прожиткового мінімуму, подолання наслідків коронавірусу, переселенців, екології, захисту здоров'я нації, підтримки студентів, захисту прав людей з інвалідністю, розвитку дорожнього господарства, розширення доступності кредитування, створення вільних економічних зон.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: