«Круглий стіл»: як політичні сили пропонують підвищувати пенсії українцям

Читать на русском
У Верховній раді Опозиційна платформа і Батьківщина більше за інших політичних сил вносять пропозиції щодо пенсій.
economy.24tv.ua

Підвищення пенсій в Україні – це така вічна проблема, яку намагається вирішити кожна влада. Для Верховної ради пенсіонери – значна частина електорату, на яку потрібно працювати на трибуні і в плані законотворчої діяльності. «Слово і діло» розібралося, як політичні сили пропонують підвищувати пенсійні виплати українцям.

Які пропозиції щодо пенсій вносила ОПЗЖ

Розмір пенсій, як і комунальних тарифів – тема, яка червоною ниткою проходить через всі виступи представників «Опозиційної платформи – За життя». Законопроєктів, які стосуються пенсіонерів, у фракції чимала кількість і більшість ініціатив перегукуються одна з одною.

На самому початку роботи парламенту IX скликання група депутатів від ОПЗЖ запропонувала внести зміни до законодавства щодо права на отримання пенсій окремими категоріями громадян (№2083), зокрема, переселенцями і пенсіонерами з окупованих територій України. У законопроєкті передбачалося скасування обов'язкового надання паперових документів такими особами, скасування обмеження по можливості одержати незатребувану пенсію тільки за три роки. Крім того, нардепи запропонували закласти основи під особливий режим і порядок отримання пенсій для пенсіонерів з окупованих територій. Ініціативу відхилили і зняли з розгляду.

Пенсія у 2021 році: у кого виплати зросли з 1 січня, а кому доведеться зачекатиПротягом року пенсія зростатиме у різних категорій українців залежно від виду виплати. Найближче підвищення – у березні.

Вадим Рабінович в 2019 році вніс законопроєкт про звільнення літніх громадян від сплати житлово-комунальних послуг. У пояснювальній записці депутат вказав, що ухвалення закону дозволить мінімально забезпечити дотримання соціальних прав громадян похилого віку. «За умов стрімкого зростання цін на всі товари, продукти і послуги, надвисокі тарифи на житлово-комунальні послуги, українці замість євростандартів отримали тотальне зубожіння, а замість європейського рівня – гірше за африканський. Українці похилого віку потребують підтримки від держави зараз, а не в далекій перспективі, і «затягувати паски» вони вже не мають змоги», – зазначив Рабінович. Законопроєкт очікувано повернули на доопрацювання.

Також група депутатів ОПЗЖ пропонувала створити основу для накопичувальної системи державного пенсійного страхування (№2683-1). Це альтернативний законопроєкт до пропозицій від «слуг народу», зараз він чекає на розгляд.

Після початку карантину навесні 202- го Наталія Королевська і Юрій Солод запропонували запровадити одноразову грошову допомогу в розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб для пенсіонерів, розмір виплат яких не перевищує трьох ПМ для осіб, які втратили працездатність. Законопроєкт №3306-1 повернули на доопрацювання.

У законопроєкті №4012-1 (зараз у комітеті) члени фракції «Опозиційна платформа» пропонували повернути пільги дітям війни. Зокрема, відновити безкоштовний проїзд усіма видами транспорту, виключити обмеження права на пільги, а також відновити виплату підвищення до пенсії в розмірі надбавки, встановленої для учасників війни. У законопроєкті №2010-1, який повернули на доопрацювання, депутати пропонували надати право дострокового виходу на пенсію жінкам, які народили трьох або чотирьох дітей і виховали їх до 10-річного віку після досягнення 55 років і при наявності страхового стажу не менше 20 років. Крім того, в ініціативі був пункт про відновлення права дострокового виходу на пенсію особам, трудовий договір з якими розірвано за півтора року до досягнення пенсійного віку.

У лютому 2020-го фракція зареєструвала законопроєкт, який надалі комітет рекомендував не включати до порядку денного, щодо поліпшення умов призначення пенсій. Депутати запропонували, зокрема:

  • встановити право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками – 55 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років;

  • передбачити можливість призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію для чоловіків по досягненню 63 років, а для жінок – 58 років;

  • заборонити зміну умов призначення пенсії в частині підвищення пенсійного віку і збільшення страхового стажу;

  • скасувати положення про те, що мінімальний розмір пенсії за віком виплачується тільки після досягнення особою віку 65 років.

Які ініціативи реєстрували «слуги народу»

Загалом, у «слуг народу» не так багато законопроєктів, пов'язаних з нарахуванням і підвищенням пенсій.

Нардеп Галина Третьякова спільно з колегами з інших політичних сил (ОПЗЖ, «За майбутнє», «Батьківщина») вносила в Раду законопроєкт про реалізацію права на пенсію (№2083-д). Він схожий на ініціативу, яку вносила «Опозиційна платформа»: спростити процедури підтвердження права на виплату для переселенців та осіб, які залишили своє місце проживання в результаті окупації, врегулювати особливий режим і порядок отримання пенсій для українців з окупованих територій. Законопроєкт зараз готується на повторне перше читання.

Євген Шевченко реєстрував законопроєкт №3025 про підвищення рівня соціального захисту дітей війни. Нардеп пропонував відновити дітям війни надбавку до пенсії, впровадити для них 25% знижку при оплаті житлово-комунальних послуг. Крім того, пропонувалося відновити безкоштовний проїзд, безкоштовне першочергове зубопротезування та забезпечити санаторно-курортним лікуванням на пільгових умовах. Законопроєкт повернули Шевченку на доопрацювання.

«Батьківщина» пропонувала підвищити пенсії фермерам

У передвиборчій програмі «Батьківщини» порівняно з іншими партія найбільша кількість обіцянок щодо пенсій:

  • гроші на пенсійному рахунку людини після її смерті можуть успадкувати його родичі;

  • впровадити персоніфіковану пенсійну систему;

  • підвищити мінімальну пенсію до 3 тисяч 94 гривень;

  • пенсійні внески будуть відкладатися на особистий рахунок кожної людини в державному банку протягом усього періоду роботи;

  • пенсійні накопичення підлягатимуть щорічній індексації;

  • держава гарантуватиме збереження приватних пенсійних рахунків;

  • пенсіонерів, які працюють не позбавлятимуть виплат;

  • жоден пенсіонер не отримуватиме пенсію меншу за прожитковий мінімум.

Відповідно фракція активно пише законопроєкти, які, як і у випадку з ОПЗЖ, один на одного схожі.

У вересні 2019 року група депутатів на чолі з Юлією Тимошенко внесли законопроєкт №2027, який стосувався українців, які працюють в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах і сільськогосподарських підприємствах. «Батьківщинівці» хотіли дати їм право на мінімальний розмір пенсій на рівні не менше двох ПМ для осіб, які втратили працездатність, а також запровадити пільговий страховий страж. Але проєкт повернули на доопрацювання

Як і у «Опозиційної платформи», у «Батьківщини» були свої пропозиції для дітей війни (законопроєкт № 2008, повернули на доопрацювання): виплачувати підвищення до пенсії в розмірі, встановленому Кабміном, але не менше 10% від мінімальної пенсії за віком; впровадити 50% знижку на оплату ЖКП. Через деякий час аналогічний законопроєкт подала інша група депутатів фракції, але з тим же результатом – отримали назад на доопрацювання.

У вересні Юлія Тимошенко, Вадим Івченко та Михайло Цимбалюк зареєстрували зміни до законодавства щодо збільшення пенсійних виплат (№4037). У пояснювальній записці йшлося про те, що розміри пенсій осіб з інвалідністю значно зменшилися, оскільки в бюджеті-2020 прожитковий мінімум для пенсіонерів затверджений менше, ніж фактичний ПМ. «В середньому за 2020 рік відсоток затвердженого прожиткового мінімуму до фактичного розміру буде ще менше в зв'язку з очікуваним підвищенням цін на споживчі товари і послуги. У зв'язку з зазначеним мінімальний розмір пенсії за віком становитиме в середньому за 2020 рік 1680 грн, при тому, що в червні 2020 року такий розмір повинен складати 3326 гривень», – зазначалося в законопроєкті.

У «Батьківщині» запропонували для визначення пенсійних виплат враховувати фактичний прожитковий мінімум. Законопроєкт зараз перебуває в комітеті.

Що стосовно пенсій пропонували групи «Довіра» та «За майбутнє»

Депутатські групи «Довіра» та «За майбутнє» зареєстрували в Раді спільний законопроєкт №2774 щодо забезпечення справедливими пенсіями осіб, які працювали на підставі членства в колгоспах. Групи запропонували встановити для осіб, які працювали на підставі членства в колгоспах не менше 10 років, величину оцінки одного року страхового стажу на рівні 1,5% незалежно від характеру такої роботи і тривалості перерв. Ініціативу відправили на доопрацювання.

Пенсії в Україні: які обіцянки давала нова і попередня владаІндексація пенсій, підвищення виплат, перехід до накопичувальної пенсійної системи – що обіцяють Володимир Зеленський, Кабмін Гончарука й нардепи.

Під час карантину Сергій Мінько, Ігор Колихаєв («За майбутнє») і Геннадій Вацак («Довіра») внесли законопроєкт №3306, спрямований на підтримку деяких категорій осіб. Нардепи запропонували передбачити одноразову доплату українців, які отримують пенсію, призначену відповідно до закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у разі введення карантину. Також проєкт передбачав одноразову доплату особам, у яких пенсія нижче трьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність. Ініціативу авторам теж повернули.

Окремо члени групи «За майбутнє» – Арсеній Пушкаренко і Дмитро Лубінець – вносили пропозицію щодо пільг та соціальної підтримки для дітей війни (№2430). Депутати хотіли відновити безкоштовний проїзд в транспорті дітям війни, військових конфліктів, АТО, а також підвищити пенсії або соцдопомогу на 30% мінімальної пенсії за віком.

«Європейська солідарність» вносила зміни до бюджету-2020 в частині пенсій

Нардепи від «Європейської солідарності» іноді приєднувалися до законопроєктів щодо підвищення пенсій, ініційованих колегами з інших фракцій.

Окремо в березні минулого року фракція вносила зміни до державного бюджету на 2020 рік щодо фінансового забезпечення індексації пенсій (№3155). ЄС запропонувала профінансувати індексацію за рахунок зменшення видатків бюджету в частині обслуговування державного боргу. Пропозиція була прийнята, як поправка до змін до бюджету-2020 року, які вносили навесні під час карантину.

Цікаво, що фракція «Голос» в плані внесення законодавчих ініціатив щодо соцзабезпечення пенсіонерів взагалі неактивна.

Нагадаємо, раніше ми писали, які рішення політичні сили пропонували щодо тарифів, а також щодо подолання наслідків коронавірусу.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: