Рік та одинадцять місяців роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і діло» продовжує стежити за тим, як президент України Володимир Зеленський виконує обіцянки. Станом на сьогодні у нього 642 обіцянки, включаючи передвиборчі і програмні. Від дня інавгурації (20 травня 2019 року) у глави держави накопичилося 366 зобов'язань у процесі виконання, 175 – він виконав і 101 – провалив.

З 20 березня до 20 квітня цього року Зеленський дав 9 нових обіцянок, 5 – виконав і 3 – провалив.

Президент Володимир Зеленський за місяць виконав п'ять обіцянок і три зобов'язання провалив.
Обіцянки Володимира ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Усі обіцянки президента можна подивитися в його профілі на сайті. Як аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок політиків, можна прочитати тут.

Які обіцянки за місяць провалив Зеленський

У травні минулого року Зеленський говорив, що під час епідемії коронавірусу не звільнятиме очільників обласних адміністрацій: «Що стосується голів обласних державних адміністрацій – всі висновки по них після того, як ми закінчимо з COVID. Відразу після COVID (епідемії – ред.) будуть рішення, а зараз цього не можна робити. Я не можу зараз звільнити якогось губернатора – я просто боюся, що там впаде весь процес».

Незважаючи на це, протягом майже року президент не змінив голів ОДА тільки в дев'яти областях. В інших регіонах їх міняли навіть кілька разів.

Не виконана обіцянка не допустити, щоб хтось зсередини фракції або ззовні ганьбив партію «Слуга народу». У січні стало відомо, що США запровадили санкції проти 7 громадян України, серед яких – депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський. У США вважають, що ці особи «прямо або опосередковано займалися, спонсорували, приховували або іншим чином долучалися до кампанії з іноземної експансії, намагаючись перешкодити американським виборам 2020 року».

В ОПУ пообіцяли зробити все, щоб «притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за втручання у вибори в США». Також зі ЗМІ стало відомо, що Зеленський пропонував Дубінському вийти з фракції, але той відмовився.

У лютому Дубінського виключили з фракції «Слуга народу», а березні – з партії за порушення статуту і непокору керівним органам партії. Річ у тім, що 14 березня на конференції Київського обласного відділення партії нардепа зняли з посади голови осередку, призначивши замість нього Андрія Мотовиловця. Одночасно з цим Дубінський провів власну конференцію, де хотіли переобрати голову і членів політради Київської обласної організації.

«Такими своїми діями Олександр Дубінський грубо порушив вимоги Статуту. Крім цього, дії Дубінського про проведення конференції є грубим порушенням вимог Статуту і дискредитують партію «Слуга народу», – заявили в пресслужбі партії.

Таким чином, ми бачимо, що президент не зміг переконати Дубінського покинути фракцію, а той в подальшому своїми діями її дискредитував: крім порушення статуту, від депутата в ЗМІ з'явилася низка звинувачень і образ в бік «Слуги народу».

Крім того, ми вважаємо проваленою обіцянку Зеленського добровільно піти у відставку в разі порушення закону. Протягом перших двох років каденції були такі випадки:

  • Верховний суд визнав протиправним указ президента про скасування призначення Володимира Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення;

  • Зеленський особисто поінформував НАЗК про порушення ним законодавства у зв'язку з ненаданням повідомлення про суттєві зміни в майновому стані;

  • з матеріалів журналістських розслідувань з'ясувалося, що Зеленський незаконно надав керівникові Офісу президента Андрію Богдану державну охорону.

При цьому після випадку з декларацією і НАЗК на сайті президента була петиція до Зеленського із закликом піти у відставку. У відповіді Зеленський пояснив, що його обіцянка взята з контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою. Так що до суспільства глава держави не прислухався.

Що за місяць зробив президент

Зеленський виконав обіцянку зробити все, щоб ПриватБанк був стабільним. У травні минулого року Верховна рада ухвалила «антиколомойський» закон, згідно з яким власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку тільки в грошовій формі.

У червні в КСУ надійшло подання 64 народних депутатів щодо конституційності «банківського» закону. Але через майже рік після цього суд все ще не надав свій висновок. Як повідомляє Нацбанк, Приват залишається частиною стабільної банківської системи.

Виконано програмне зобов'язання будувати дороги за європейськими стандартами. У жовтні 2019-го Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з управління безпекою автомобільних доріг»: введений аудит безпеки автодоріг на стадії проєктування і після введення в експлуатацію, перевірка безпеки під час експлуатації.

У лютому цього року парламент ухвалив законопроєкт для спрощення порядку отримання права на виконання будівельних робіт з реконструкції та капітального ремонту автомобільних доріг. На початку березня міністр інфраструктури Владислав Криклій відзвітував, що будівництво доріг відбувається за європейськими стандартами.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

До другої річниці дебатів на стадіоні «Слово і діло» писало, що зараз з претензіями, які Володимир Зеленський пред'являв Петру Порошенку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: