Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв відкрити український ринок для кращих іноземних закладів освіти

30 січня 2019 року кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв відкрити український ринок для кращих іноземних закладів освіти.
Виконано
Сказано 30 січня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp005pt021f01=233pt001f01=720.html
  • https://mon.gov.ua/ua/news/najkrashi-inozemni-zakladi-vishoyi-osviti-zmozhut-vidkriti-filiyi-v-ukrayini-rishennya-uryadu
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text
  • Лист Міносвіти
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/304-2021-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/304-2021-%D0%BF#Text

Результат

Нагадаємо, відповідно до статті 31 Закону України «Про вищу освіту», утворення в Україні закладів вищої освіти за участю іноземних фізичних та юридичних осіб, закладами вищої освіти іноземних країн своїх структурних підрозділів на території України здійснюється за умови отримання дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки (Міносвіти – ред.). Такі заклади вищої освіти та їхні структурні підрозділи діють на території України виключно за умови отримання ліцензії на відповідну діяльність у порядку, встановленому цим законом. Окрім того, відповідно до статті 33 цього закону, Положення про особливості утворення, реорганізації та ліквідації територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти затверджується Кабміном.

З огляду на це, не потрібно вносити законодавчі зміни для реалізації пункту передвиборчої програми. Це підтверджується також і з листа Міносвіти від 12 квітня 2021 року.

24 березня 2021 року Кабмін ухвалив постановою № 304 Положення про особливості утворення, реорганізації та ліквідації територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти, з набранням чинності – 14.04.2021 (!).

Відповідно до положення: провадження освітньої діяльності територіально відокремленим структурним підрозділом іноземного закладу вищої освіти буде здійснюватися на підставі дозволу, виданого МОН; для отримання дозволу на утворення територіально відокремленого структурного підрозділу іноземний заклад вищої освіти має подати до МОН копії установчих документів та інші документи.

Щодо фрагмента пункту програми «для кращих іноземних закладів освіти» (!), то тут слід зазначити, що відповідно до нового положення, іноземний заклад вищої освіти під час подання документів має входити до одного з міжнародних рейтингів QS World University Rankings, The Times Higher Education World University Rankings, Academic Ranking of World Universities – World Top 500 Universities і посідати при цьому місце не нижче ніж 3000.

Враховуючи те, що особливості відкриття українського ринку для кращих іноземних закладів освіти було вдосконалено на рівні підзаконних актів, Міносвіти надало відповідні публічні підтвердження, – «Найкращі іноземні заклади вищої освіти зможуть відкрити філії в Україні», – обіцянці присвоєно статус «виконано».

Щодо кількості відкритих філій іноземних ЗВО, то тут все вже залежить від зацікавленості іноземних ЗВО у їхньому відкритті на території України.