Зміна виборчої адреси: як вплинуть на результати виборів голоси переселенців

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, будуть обирати мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. При цьому останні правки в законодавстві дозволяють змінювати виборчу адресу та голосувати за місцем фактичного проживання. Політолог Петро Олещук у коментарі «Слово і діло» зазначив, що на результати місцевих виборів суттєво вплинуть голоси переселенців і за них будуть боротися певні політичні сили, щоб покращити свій результат.

«Це, звичайно, суттєвий фактор на виборах, бо переселенці – достатньо велика категорія виборців, яка донедавна була мало охоплена електоральнім процесом, але очікується, що деякі політичні сили будуть серйозно змагатися за цей електорат. При тому, що переселенці, у принципі, розселені по території України нерівномірно. Переважно це східні області та неокуповані території Донбасу. Також багато в Києві. У принципі, фактор переселенців буде достатньо вагомим на найближчих виборах», – розповів Олещук.

Місцеві вибори: які «брудні» технології використовуватимуть кандидатиПід час виборів будуть використовуватися брудні технології, але кандидати від партії влади на місцевих виборах, ймовірно, програють чинним мерам через падіння рейтингу впродовж року, вважає експерт.

Він додав, що відкритим залишається питання, які політичні сили будуть орієнтуватися на підтримку переселенців.

«Наскільки я бачу, на них будуть орієнтуватися представники «Опозиційної платформи – За життя». У них непогані показники в Києві й для них це непогана можливість розширити свою електоральну базу. Це буде серйозний фактор, який впливатиме на результати, бо місцеві вибори – це вибори, на яких вартість кожного голосу є вищою. На місцевих виборах кожна тисяча або навіть сотня голосів може суттєво вплинути на результати», – пояснив Петро Олещук.

Отже, за словами політолога, можливість голосувати за місцем фактичного проживання дозволить взяти участь у виборах і значній частині переселенців.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, кого та до яких органів влади українці обиратимуть на місцевих виборах-2020.

Також ми писали, як змінити виборчу адресу, куди звертатися та які документи подавати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: