Верещук іде на вибори мера Києва кандидатом від «Слуги народу»: як нардеп виконує обіцянки

Читать на русском

Фракція «Слуга народу» на своєму засіданні провела праймеріз кандидатів для участі у виборах київського міського голови. Перемогу здобула нардеп Ірина Верещук. Серед інших кандидатів були Олександр Дубінський, Олександр Качура, Микола Тищенко та Дмитро Гурін. Ірина Верещук вже викликала на дебати чинного мера Віталія Кличка, який також буде балотуватися. «Слово і діло» пропонує подивитись, як Ірина Верещук виконує обіцянки як народний депутат.

Ірина Верущук має досвід управління містом, бо з 2010-го до 2015 року вона була міським головою Рави-Руської. Наразі нардеп є членом депутатської фракції «Слуга народу» та очолює підкомітет з державної безпеки та оборони Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За час каденції в якості народного депутата Верещук дала 128 обіцянок, включно із передвиборчими програмними, з яких виконала 15 (12%), провалила – 4 та ще 109 має реалізувати.

Щодо 15 виконаних обіцянок, Верещук переважно виконувала озвучені наміри підтримати той чи інший законопроект. Нардеп, як і обіцяла, проголосувала за «антиколомойський законопроект» щодо регулювання банківської діяльності.

Також Верещук виконала обіцянки підтримати зміни до держбюджету, направлені на боротьбу з коронавірусом, проголосувати за пролонгацію закону про статус Донбасу та законопроект про статус ветеранів, а також голосувала «за» правку до законопроекту №2116, яка передбачає переведення слідчих у «справах Майдану» до ДБР.

Ірина ВерещукВіце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України
Верещук у передвиборчій програмі пообіцяла перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддівСказано 19 червня 2019 р.Статус обіцянки: Виконано

Що стосується чотирьох провалених обіцянок, Верещук не виконала програмне зобов’язання «Слуги народу» запровадити вибори за пропорційною системою з відкритими списками. Оновлений Виборчий кодекс було ухвалено ще Верховною радою VIII скликання 11 липня 2019 року, однак він не був підписаний президентом Петром Порошенком.

Депутати ІХ скликання остаточно ухвалили Виборчий кодекс 19 грудня 2019 року з врахованими пропозиціями президента Володимира Зеленського.

Цей Виборчий кодекс якраз передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

Крім того, новий Виборчий кодекс ліквідує мажоритарку, яку пов’язують з численними фактами підкупу виборців та використанням адміністративного ресурсу, та дає змогу виборцям впливати на те, хто від партій пройде до Ради.

Незважаючи на те, що монобільшість підтримала цей документ, Верещук не голосувала, тому й провалила обіцянку.

Не виконала нардеп ще одну програмну обіцянку – перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Хоча парламент 16 жовтня 2019 року ухвалив у другому читанні та в цілому проєкт закону щодо діяльності органів суддівського врядування (№1008), Верещук не підтримала цю законодавчу ініціативу.

Провалила нардеп обіцянку підтримати законопроект щодо позбавлення депутатів фінансового забезпечення, права на виплати в разі пропуску третини пленарних засідань та половини засідань комітетів.

«Зміни потрібні, і я буду за них голосувати», – заявила Верещук журналістам, а дізнавшись, що йдеться про законопроект авторства Фролова, знову підтвердила свій намір, але так цього і не зробила.

5 листопада 2019 року Верещук на одному з ефірів запевнила, що не буде ставити свій підпис за відставку тодішнього генпрокурора Руслана Рябошапки, але за 4 місяці передумала і таки підписала документ.

Нардеп ще має виконати 85% обіцянок, серед яких запевнення, що Рада не буде ухвалювати кодексів, які зменшують права працездатних і непрацездатних громадян.

«Цьому буде передувати дискусія, навіть, якщо ми будемо вносити проєкт змін щодо Кодексу законів України про працю, обов'язково ми будемо обговорювати це зі стейкхолдерами, з цими зацікавленими особами, групами, особливо з профспілками... Ми обіцяємо усім громадянам, що не буде ухвалено жодних нових кодексів, або бодай би те, що зменшує права громадян працездатних і непрацездатних. Це дуже важливо, тому що нас одразу будуть не те що бити, а дуже сильно бити, і ми це чудово розуміємо», – сказала Ирина Верещук.

Серед іншого також депутатка обіцяла ініціювати створення ТСК з приводу розкрадань в «Укроборонпромі», голосувати проти підвищення зарплат для народних депутатів, не голосувати за законопроект про медіа, ініціювати законодавчі зміни, які зроблять ЦВК аполітичним органом.

Раніше «Слово і діло» писало, що Ірина Верещук вже в якості єдиного кандидата від «Слуги народу» на вибори мера Києва запросила Віталія Кличка на дебати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: