Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Івано-Франківська

Марцінків пообіцяв провести декомунізацію

2 жовтня 2015 року кандидат на посаду міського голови Івано - Франківська від політичної партії «Свобода» Руслан Марцінків у передвиборній програмі пообіцяв провести декомунізацію громадського простору: пам’ятників, назв населених пунктів та вулиць.
Виконано
Сказано 2 жовтня 2015 р.

Джерело

  • http://holos.fm/page/vo-svoboda-yedinij-virnij-i-viprobuvanij-shhit-naciyi-programa-svobodi-na-miscevi-vibori?utm_source=holos&utm_source=holos&utm_medium=banner&utm_content=local_elections&utm_campaign=vibori2015
  • http://vidido.ua/index.php/pogliad/article/na_ivano-frankivini_dekomunizacija_povnistju_zavershena/
  • http://gk-press.if.ua/osoblyvosti-natsionalnoyi-dekomunizatsiyi-yak-pozbuvayutsya-radyanskyh-symvoliv-na-zahodi-shodi-krayiny/
  • https://pravda.if.ua/dekomunizacziya-v-ivano-frankivsku-pozbulysya-portreta-lenina/
  • Лист Івано-Франківської міської ради від 15 грудня 2020 року

Результат

15 грудня 2020 року Івано-Франківська міська рада повідомила, що у місті відсутні вулиці та об'єкти, назви яких підпадають під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Отже, декомунізацію було успішно проведено, тому обіцянку виконано.

Нагадаємо про перебіг подій:

Український інститут національної пам'яті повідомив, що станом на 9 березня 2016 року в Івано-Франківській області вже немає жодного міста чи села з «комуністичною» назвою. Загалом, найменше населених пунктів які підлягали декомунізації розташовані саме в Івано-Франківській області.

Станом на 2 червня 2019 року, за словами начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимира Федорака, у Івано-Франківську та в поруч з ним населених пунктів - вулиці, площі та сквери міст і сіл, які були названі на честь радянських вождів, рішеннями місцевих органів самоврядування перейменовували ще задовго до прийняття закону. До речі, як нагадав Володимир Федорак, під дію закону про декомунізацію не підпадають військові поховання та пам’ятки, споруджені на честь тих, хто брав участь у Другій світовій війні. Один із таких меморіальних комплексів розташований в Івано-Франківську на вулиці Лепкого. Заборонену символіку тут демонтували, але монумент залишився.

«Там вказані імена солдатів та офіцерів, які загинули. Ми повинні пам’ятати тих, хто віддав своє життя на війні», – каже начальник управління культури.

Останнім часом до управління культури, національностей та релігій Франківщини не надходило звернень про демонтаж пам’ятників відповідно до закону про декомунізацію.

За словами голови спеціальної комісії Івано-Франківської міськради Олександра Левицького, в обласному центрі не залишилося жодної вулиці, яка б потребувала перейменування. «Місто завершило цю процедуру ще до 2014 року», – зауважив він. Залишилося лише кілька «сумнівних» вулиць – наприклад, Максимовича чи Крайківського.

15 листопада 2019 року в Івано-Франківську Муніципальна інспекція з благоустрою виявила портрет Леніна, який висів над смітниками, який декомунізували.