Мера Чернівців відправили у відставку: Каспрук встиг виконати більш ніж половину обіцянок

Читать на русском

Минулого тижня міська рада Чернівців проголосувала за відставку мера Олексія Каспрука. Рішення про дострокове припинення його повноважень підтримали 29 депутатів. До призначення позачергових виборів обов'язки мера виконуватиме секретар міськради Василь Продан.

Каспрука звинуватили в тому, що під час його перебування на посаді «допускалися порушення Конституції та законів України, прав і свобод громадян, а не забезпечувалося здійснення наданих йому повноважень». Сам Каспрук заявив, що вважає це рішення незаконним і оскаржить його в суді.

«Обґрунтування секретаря суперечить законодавству. Багато зауважень стосуються не міського голови, а міської ради, тобто самих депутатів. Я сподіваюся, що на позачергових виборах міського голови або рішенням суду я буду поновлений на посаді», – підкреслив він. За кілька днів до своєї відставки Каспрук уже заявляв, що якщо його позбавлять повноважень, він буде судитися й вимагати дострокових виборів. І ось 26 липня знову обіцянку повторив.

Відзначимо, що Каспрук обіймав посаду міського голови Чернівців із кінця травня 2014 року. За чотири роки він дав 84 обіцянки, з яких 43 виконав (51%), а 12 – провалив. Ще з 29 впоратися не встиг (на нашому порталі вони переведені в архів).

Поки Каспрук був мером, він не встиг збудувати басейн на місці колишнього кінотеатру «Буковина». Таку обіцянку він давав у травні минуло року. Тоді ж міська рада ухвалила рішення про будівництво басейну та спортивного комплексу в Садгорі. Не встиг він також відремонтувати цього року проспект Незалежності.

Провалив екс-мер обіцянку відкрити вулицю Хмельницького в травні 2016 року. Однак останній етап робіт на вулиці розпочався лише в березні, їх завершення перенесли на жовтень.

Також Каспрук не виконав обіцянку запровадити в усіх школах Чернівців систему харчування за принципом шведського столу. «Ми працюємо над тим, щоб харчування було якісним, запроваджуємо систему «шведський стіл». Поки що в кількох школах, але плануємо, що наступного року всі школи будуть охоплені цією системою. Діти отримають теплу їжу, отримають стільки, скільки їм потрібно», – заявив він у листопаді 2015 року. В січні 2016-го Каспрук заявив, що в міському бюджеті закладено 5 мільйонів гривень для забезпечення учнів 1-4 класів легкими безкоштовними сніданками. Однак на всі школи принцип так і не поширився, у вересні експеримент зі впровадження системи харчування за принципом шведського столу припинили.

Вдалося Каспруку на посаді мера залучити 9 мільйонів євро для впровадження енергоощадних заходів у навчальних закладах міста. «Залучена технічна допомога дасть можливість забезпечити більш комфортні умови нашим дітям у школах і дитячих садках шляхом економії енергії та підвищення якості життя», – зазначив він. У липні 2016 року відбулося підписання угод, які передбачають надання кредиту від Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) та гранту від Фонду Е5Р для проекту впровадження енергоощадних заходів у Чернівцях.

Крім того, він виконав обіцянку про те, що «Чернівціводоканал» отримає кредит від німецького держбанку KfW на суму близько 17 мільйонів євро. Кошти будуть спрямовані на модернізацію підприємства. В результаті гроші були отримані в рамках угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Німеччини.

До речі, в квітні минулого року Каспрук закликав Верховну Раду достроково розпустити Чернівецьку міську раду й призначити позачергові вибори. Це сталося через те, що наприкінці 2016 року депутати відмовилися включити до порядку денного питання про програму модернізації електротранспорту в місті (програма передбачала отримання кредиту від Європи на придбання нових тролейбусів). «Наступного року, коли постане питання про банкрутство тролейбусного управління, яке зможе випустити на вулиці лише кілька десятків тролейбусів, ставитиму питання про достроковий розпуск міської ради», – пригрозив тоді Каспрук. Але парламент за перевибори не голосував.

Нагадаємо, суд поновив на посаді мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: