Вихід з тіні: три можливих сценарії для нового Кабміну

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Вже цілком очевидно, що завтра Верховна рада ухвалить низку важливих кадрових рішень щодо складу Кабінету міністрів. Головною інтригою залишається навіть не те, чи залишиться чинний прем’єр-міністр на своїй посаді. Найцікавіше – хто саме по факту керуватиме урядом.

Про те, що крісло під нинішнім очільником уряду скоро захитається, – стало відомо ще наприкінці грудня, коли результатами роботи уряду начебто був незадоволений глава держави. Пізніше прем’єр-міністр був втягнутий у публічний конфлікт із президентом – після «зливу» у Мережу записів його непублічної розмови із міністрами та членами Нацбанку.

В лютому з посади глави Офісу президента пішов найбільший соратник Олексія Гончарука у новій владі – Андрій Богдан. Після призначення нового глави ОП стало вже цілком зрозуміло – як мінімум, ротацій уряді не уникнути.

Та одна з головних проблем команди Володимира Зеленського – нестача кадрів. Особливо, коли йдеться про «важковаговиків», які були б не лише фаховими спеціалістами, але й мали б публічну вагу середовищі політиків та не плямували б рейтинги чинної влади.

Як закінчиться завтра ситуація із ротаціями в уряді Олексія Гончарука, який зміг пропрацювати лише півроку, можемо спрогнозувати за трьома основними сценаріями. Ключове питання ротацій в уряді в контексті розстановки сил у парламенті – який з цих сценаріїв найменш болюче вдарить по рейтингах Володимира Зеленського.

Сценарій №1 – парламент змінить увесь склад уряду

Досить важкий з юридичної точки зору варіант. Він вимагає того, щоб сам Олексій Гончарук написав заяву про відставку, або Верховна рада проголосувала б за недовіру уряду.

У пошуках прем'єр-міністра: який кандидат може влаштувати ОПУВолодимир Зеленський підтвердив, що проводив співбесіду з ексрегіоналом і бізнесменом Сергієм Тігіпком. Також він сказав про те, що такі розмови веде з багатьма людьми.

Поки що сам Гончарук заявляє, що заяву про відставку не писав, спікер Дмитро Разумков заявив, що відповідного документа не отримував. А начебто написана раніше заява Гончарука, яку він написав на ім’я президента, загубилася в нетрях Офісу глави держави.

Та й замінити весь склад уряду – команді Володимира Зеленського буде важко. Так чи інакше, з огляду на саму процедуру відставки Кабміну, цілком ймовірно свої посади збережуть більша частина міністрів.

Такий сценарій можна вважати помірно несприятливим для збереження рейтингів президента. Адже рішення про заміну прем’єр-міністра знову приймаються кулуарно, а призначення відбуваються за рахунок кількісної переваги фракції монобільшості «Слуга народу» у Верховній раді. Ймовірно, в команді глави держави могли розраховувати на такий сценарій хіба що вже після проходження місцевих виборів восени поточного року.

Сценарій №2 – няня для прем’єра

Справді, хіба Олексій Гончарук несе якісь загрози рейтингам глави держави? Чи він сам не підкреслює своєї лояльності та командної гри разом із Верховною радою та Офісом президента?

Піти без скандалів: навіщо Єрмак зустрічався з ГончарукомПрем'єр Олексій Гончарук та керівник Офісу президента Андрій Єрмак зустрілися в київському ресторані Сутра в неділю ввечері.

А якщо просто призначити за Гончаруком відповідального куратора? Саме такий сценарій наразі виглядає найбільш вірогідним, адже не потребує суттєвих законодавчих рішень парламенту для підсилення та ротацій в уряді.

В цьому ж контексті дуже логічною виглядає непублічна зустріч глави Офісу президента Андрія Єрмака з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. Саме Єрмак може взяти на себе роль відповідального наставника за діями менш досвідченого Гончарука. І ключове завдання – не «злити» чинного прем’єр-міністра, а навпаки – передати йому роль часткового «громовідводу» від рейтингів Володимира Зеленського.

За такого сценарію, команда президента може посилити уряд додатковими посадами віце-прем’єрів та замінити кількох міністрів. Одночасно не потрібно вигадувати якогось аж надто заплутаного механізму легітимізації ротацій в уряді.

Сценарій №3 – посилення прем’єрської посади

Скоріше за все – найменш вірогідний сценарій. Адже для нього президенту доведеться погодитися на призначення очільником Кабміну більш незалежного та впливового політика. Можливо – із так званої «старої гвардії». Перш за все – це репутаційні втрати для глави держави.

Відставка прем’єра: за позитивного голосування в Раді, Гончарук одразу ж втрачає повноваженняЮрист пояснив, коли прем’єр втрачає владу та яким чином має обиратися новий глава уряду та що буде з призначенням міністрів.

Аби такий сценарій втілився у життя, потрібно йти на поступки – ймовірно новий глава уряду захоче закріпити власну квоту міністерських посад. З іншого боку – у Володимира Зеленського можуть і ризикнути, адже за ним залишається монобільшість «Слуги народу» у Верховній раді. А саме парламент за поданням президента звільняє главу уряду.

Цей варіант не надто прийнятний для команди Володимира Зеленського, адже для його реалізації потрібно впустити «чужака» у дуже відповідальну сферу виконавчої влади. Тож такий сценарій для Офісу президента може отримати два різновекторні продовження – або на нового прем’єр-міністра можна буде «зливати» весь негатив та зберегти рейтинги главі держави, або навпаки – виростити собі конкурента на наступні президентські вибори. Однак це лише за умови, що новому очільнику уряду дадуть працювати та показати результат.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: