Не Гончаруком єдиним: для чого Зеленський збирає ВР позачергово

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

28 лютого президент Володимир Зеленський направив спікеру ВР Дмитру Разумкову лист з вимогою скликати позачергове засідання ВР, на якому можуть розглянути питання про уряд. Верховна рада збереться о 16:00 4 березня. На засіданні планується розгляд питань про Кабінет міністрів і діяльність силовиків у сфері подолання корупції та зміцненні правопорядку. У коментарі «Слово і Діло» політтехнолог Тарас Загородній припустив, що ситуація може закінчитися відставкою не лише прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Тарас Загородній вважає, що питання відставки прем'єра практично вирішене.

«Прем'єру потрібно бути чесним перед собою і подати у відставку. Економічні показники, повне нерозуміння, що робити далі реально може бути згубно для країни», - констатував експерт.

Політтехнолог критично оцінив діяльність в цілому економічного блоку. При цьому, він висловив надію, що в ОПУ знайдуть людей, які будуть здатні управляти економікою країни.

«На жаль, і прем'єр, і економічний блок не здатні управляти економікою. Цих людей пустили для того, щоб обслуговувати інтереси спекулянтів. Як відбуваються економічні процеси, як ними управляти і що потрібно робити, їх не цікавить. Це навіть не рівень середньої компетенції», - прокоментував Тарас Загородній.

Пів року Кабміну: як міністри Гончарука виконують обіцянкиСлово і Діло у режимі онлайн відстежує виконання обіцянок політиками. Цього разу підбиваємо проміжні результати роботи уряду. Гончарук обіцяє значно більше за колег. Двоє міністрів виконали уже більше чверті своїх обіцянок. А троє – досі не виконали жодної.

На його погляд, ОПУ розглядає кандидатів на посаду прем'єра, але навряд чи це будуть кандидати, чиї прізвища фігурують у ЗМІ. Наприклад, Андрій Богдан хороший тіньовий керівник, в адміністрації президента він був на своєму місці.

Тарас Загородній також скептично оцінив можливість призначення Сергія Тігіпка, оскільки він потрапляє під закон про люстрацію.

Експерт припустив, що найбільш ймовірна кандидатура на пост прем'єра - Денис Шмигаль, особливо з огляду на зв'язок з ДТЕК.

Політтехнолог Тарас Загородній також звернув увагу, що під час засідання повинні відзвітувати керівники силових органів, в тому числі МВС та ГПУ.

На його думку, завжди існує ймовірність відставки Арсена Авакова, тому що він все-таки міністр. Однак, з огляду на його статус міністра, який шість років керує МВС його звільнення малоймовірне.

«До того ж явних претензій до Авакову у Зеленського поки немає. Міністр внутрішніх справ демонструє лояльність новому керівництву, показує, що управляє різними структурами. На прикладі Нових Санжаров демонструє свій вплив », - каже політтехнолог.

На його погляд, набагато більша ймовірність, що змінять генерального прокурора Руслана Рябошапку. «З огляду на, що всі хочуть посадок можуть бути різні варіанти», - резюмував Тарас Загородній.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як нинішній уряд виконував обіцянки протягом шести місяців каденції.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Також у відеопроєкті «Слово і Діло» юристи проаналізували звіт Кабміну Гончарука про виконання програми уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: