Відставка прем’єра: за позитивного голосування в Раді, Гончарук одразу ж втрачає повноваження

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

У понеділок, 2 березня, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук під час брифінгу сказав, що не писав заяву про відставку. Така заява внесла ще більше неясності у ситуацію із скликанням позачергового засідання парламенту в середу. Президент Володимир Зеленський наполягав на позачерговому засіданні «щодо розгляду декількох проектів законів та щодо Кабінету Міністрів». ЗМІ одразу ж припустили, що планується відставка Гончарука, але достеменно не відомо, які саме питання розглядатиме Верховна рада. За якою процедурою має відбуватись відставка прем’єр-міністра України, хто буде виконувати його обов’язки та яким чином призначатимуть нового очільника уряду «Слово і Діло» спитало у експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Юрист пояснив, що для того, щоб відправити прем’єр-міністра у відставку в Раді має набратися 226 голосів за це рішення. Москалюк не виключає, що таку кількість голосів реально зібрати. Він нагадав, що коли Гончарук написав заяву про відставку на ім’я президента 17 січня 2020 року (після скандалу із прослушкою), в Раді за це рішення готові були голосувати близько 30 депутатів «Слуги народу», нардепи від «ОПЗЖ», «Батьківщини» і кілька позафракційних. Але цієї кількості голосів було замало. «А зараз я думаю, що ситуація зміниться», – зазначив Москалюк.

Що стосується самої процедури, то в разі позитивного голосування, Гончарук одразу ж позбувається повноважень прем’єра.

«Відповідно до ст.15 закону «Про Кабінет міністрів України» повноваження прем’єра припиняються з моменту ухвалення рішення Верховною радою. Тобто Гончарук не зможе бути виконуючим обов’язки. За рішенням уряду це буде перший віце-прем’єр або віце прем’єр. А всі міністри будуть фактично в статусі виконуючих обов’язки», – пояснив юрист.

Щоб обрати нового прем’єр-міністра, на підставі рішення коаліції або як зараз – монобільшості, президент подає до Верховної ради кандидатуру. Після цього голосуванням призначається прем’єр-міністр, який у свою чергу теж має подати кандидатури всіх членів Кабміну. Верховна рада знову має проголосувати щодо цих кандидатур.

Якщо ж у середу в Раді розглядатимуть ротації міністрів, то тут ситуація також не дуже прогнозована. Вони можуть як піти, так і залишитись. Не виключено, що в середу звільнять тільки когось з міністрів. Знову ж таки, з точки зору процедури, виходячи з того, що уряд має річний імунітет, звільнити міністра можуть за його заявою, як це було із Бабак.

«З політичної точки зору таку швидку відставку прем’єра можна розцінювати як політичну помилку президента, який його пропонував. В нас вже давно не було такого, щоб прем’єр так мало працював – лише пів року», – зауважив Олександр Москалюк, додавши, що фактично прем’єр не має вагомої ролі, бо усі рішення Кабмін має ухвалювати колегіально.

«Наприклад, коли є технічний прем’єр, який особливо нічого не вирішує, як Гончарук. Інша річ, якщо новий прем’єр приводить с собою свою команду і може монополізувати рішення в уряді», – вважає Москалюк.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як за пів року роботи Кабміну міністри Гончарука виконували обіцянки.

Також ми писали, що у Зеленського розповіли, які питання розглянуть на позачерговому засіданні Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: