У пошуках прем'єр-міністра: який кандидат може влаштувати ОПУ

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

У Кабінеті міністрів України незабаром можуть відбутися оновлення. Є причини як для відставки уряду, так і прем'єр-міністра. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Напевно, найголовніше питання, яке президент пошепки ставить кандидатам у прем'єр-міністри, стосується не їхніх політичних поглядів або проведення реформ у країні, набагато більше хвилює те, чи подужають вони міністра внутрішніх справ Арсена Авакова», – прокоментував політолог.

Віктор Небоженко спрогнозував, що пошук деякий час триватиме. Фігури, які призначені в Кабміні, не можуть впоратися з Аваковим, а кандидати, які фігурують у ЗМІ, поки під сумнівом.

На його думку, сильного прем'єр-міністра президенту потрібно шукати серед депутатів Верховної ради, а не знайомитися з історією України.

«Будь-якій людині, яку візьмуть зі сторони або запросять з-за кордону, потрібно буде затверджувати програму, спілкуватися з депутатами. Ніхто з заявлених прізвищ, які зараз претендують на посаду прем'єра, не здатний працювати з депутатським корпусом», – пояснив політолог.

Не заважайте Тігіпку. Колонка Леоніда ШвецяТак би і жив Сергій Тігіпко, поживав, тихо мільйони наживав, та вже у наступної, постпорошенківської влади стався гострий кадровий голод.

Директор служби «Український барометр» припустив, що на пост прем'єра президент шукатиме такого кандидата, якого поважають у депутатському корпусі та який водночас розуміється в справах Кабміну. При цьому враховуємо фактор впливу на Авакова. Тільки такий кандидат буде прийнятний і влаштує всіх.

На думку експерта, прізвища, які зараз фігурують у ЗМІ, непогані, кандидати в сотні разів багатші за Зеленського, що лестить президенту, але не перспективні для ролі прем'єр-міністра.

«Є такий вислів, як гріти місце. Гончарук гріє місце для якогось сильного прем'єр-міністра і, напевно, не дуже переймається щодо свого можливого звільнення. Посаду прем'єра він отримав випадково, для його фігури це вже значне досягнення», – прокоментував політолог.

Віктор Небоженко зауважив, що прем'єр-міністра найближчим часом будуть міняти, оскільки він занадто байдужий до роботи Кабміну і виконує суто презентаційну роль.

«Грошовий ресурс – у руках міністра фінансів, уся сила належить міністру внутрішніх справ. Олексій Гончарук – може й непогана людина, презентабельний, добре дає інтерв'ю. Але це поки або вже не прем'єр-міністр. Важко однозначно сказати, оскільки Зеленський схильний до експромтів», – підсумував директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Нагадаємо, Володимир Зеленський підтвердив, що проводив співбесіду з ексрегіоналом і бізнесменом Сергієм Тігіпком. Також він сказав про те, що такі розмови веде з багатьма людьми.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як уряд виконував обіцянки протягом шести місяців каденції.

Як міністри і нардепи впоралися з завданнями Володимира Зеленського – дивіться на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: