Піти без скандалів: навіщо Єрмак зустрічався з Гончаруком

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Зустріч Андрія Єрмака з Олексієм Гончаруком виглядає логічною. Керівник ОПУ проводить всі необхідні консультації для того, щоб могли статися необхідні зміни в Кабінеті міністрів України. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень підкреслив, що відставка прем'єра можлива тільки якщо буде відповідна заява, яку направлять на голосування ВР. Інакше, Олексій Гончарук не може бути звільнений.

«Можливо зустріч потрібна була для того, щоб Гончарук не робив перешкод щодо кадрових змін. Не виключено, що обговорювалися якісь гарантії, «пряники», які можуть бути йому запропоновані», - припустив Ігор Петренко.

Політолог також не виключив, що можливо Олексія Гончарука можуть залишити на посаді, але посилять новим віце-прем'єром і переформатують уряд.

На його думку, на даний момент навколо питання кадрових перестановок в уряді більше хаосу, ніж ясності, тому не можна робити однозначних висновків.

Що обіцяють зробити міністри уряду Гончарука в 2020 роціТотальну цифровізацію України, перехід керівництва армії на стандарти НАТО, відкритий ринок землі обіцяють міністри уряду в 2020 році.

«З точки зору політичного капіталу Гончарук нульовий. У нього немає своєї фракції, особливої підтримки. Єдиний плюс - підтримка західних партнерів. Не він приймає рішення «бути чи не бути» відставці. Гончарук може тільки створити певні перешкоди. Однак, малоймовірно, що він піде на прямий конфлікт з командою Зеленського і президентом», - прокоментував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Політолог вважає, що в команді президента зараз ніхто не буде виступати з сильною критикою на адресу прем'єра. Однак, можуть спробувати повісити на нього ряд невдалих рішень.

Ігор Петренко додав, що таку риторику можуть підтримати в ОПЗЖ, «Батьківщина» та ЄС.

«Якщо Гончарук буде звільнятися на такому тлі, то дорога в політику в майбутньому буде дуже складною. Медіа й так не дуже добре висловлюються з приводу діяльності Гончарука. Тому, можливо, в ході розмови з Єрмаком обговорювалися варіанти того, як спокійно, без скандалів, тихо піти, щоб потім була можливість реінкарнації в якомусь новому політичному проєкті», - пояснив Петренко.

Політолог не виключив, що розмова з Гончаруком мала радше директивний характер, а прем'єр намагався використати зустріч на свою користь, пояснити ситуацію.

«Однак, з огляду на зниження рейтингів, відставка уряду - це той інструмент, який може виправити ситуацію», - резюмував експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Як повідомлялося, прем'єр Олексій Гончарук та керівник Офісу президента Андрій Єрмак зустрілися в київському ресторані «Сутра» в неділю ввечері.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук дав брифінг і розповів, що не писав заяв про відставку.

Нагадаємо, 28 лютого президент Володимир Зеленський направив спікеру ВР Дмитру Разумкова лист з вимогою скликати позачергове засідання ВР, на якому можуть розглянути питання про уряд. Верховна рада збереться о 16:00 4 березня.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: