Пів року Кабміну: як міністри Гончарука виконують обіцянки

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука працює вже пів року. За цей час міністри встигли підготувати собі програму діяльності, попередньо відзвітувати про її виконання, втратити одну колегу, пережити кілька медійних скандалів і одну незрозумілу напіввідставку. І поки журналісти намагаються всадити у крісло Гончарука нових кандидатів, «Слово і Діло» пропонує подивитися, як цей уряд виконував обіцянки протягом шести місяців каденції.

Зауважимо, вирахуваний аналітиками «Слово і Діло» відсоток обіцянок зовсім не означає, що решта намірів провалені – більшість з них просто мають далекосяжні терміни, а тому ще довго перебуватимуть у процесі реалізації (якщо уряд не буде змінений на інший), адже міністри встигли наобіцяти на 5 років вперед.

Також зазначимо, що міністри Аваков та Маркарова мають інший загальний рівень відповідальності, оскільки «Слово і Діло» відстежує їхні обіцянки ще з часів уряду Гройсмана. Проте у цьому звіті враховані тільки ті обіцянки, які були озвучені та виконані ними вже у новому уряді.

З повною методологією, за якою аналітики видання відстежують виконання обіцянок політиків, можна ознайомитися тут.

Слово і Діло у режимі онлайн відстежує виконання обіцянок політиками. Цього разу підбиваємо проміжні результати роботи уряду. Гончарук обіцяє значно більше за колег. Двоє міністрів виконали уже більше чверті своїх обіцянок. А троє – досі не виконали жодної.
Пів року уряду Гончарука: як міністри виконують обіцянкиСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Вадим Пристайко

Найбільше обіцянок за пів року роботи виконав міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Загалом, перебуваючи на посаді, він дав 40 обіцянок, з яких встиг виконати 12 (28%) – не провалив поки що жодної. Ще 29 обіцянок міністра – у процесі реалізації.

Зокрема, Пристайко вже встиг виконав три обіцянки з програми уряду. Вони стосувалися встановлення безвізу з Монголією, Аргентиною та Маршаловими островами.

Також міністр дотримав слова щодо анонсованих ним візитів та зустрічей президента, приміром, щодо зустрічі у Нормандському форматі.

Однак виконання більшості обіцянок у Пристайка ще попереду. Виходячи з програми уряду, він має домогтися безвізу іще з понад десятком країн, відкрити посольство та кілька консульств. Також міністр обіцяв, що Україна вимагатиме притягнення до відповідальності усіх винних в авіакатастрофі українського літака в Ірані, якщо буде доведено факт його збиття.

За виконанням обіцянок міністра закордонних справ у подальшому можна стежити на його персональній сторінці на нашому сайті.

Михайло Федоров

Віцепрем'єр-міністр України – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров дав більше обіцянок ніж міністр закордонних справ – 51. За пів року він виконав чверть обіцяного і це вагоме досягнення. Щоправда 8 обіцянок міністр провалив.

Федоров, як і обіцяв, вчасно запустив мобільний застосунок державних послуг «Дія», який уже встановили на свої смартфони понад 1,5 млн українців. Також у кількох областях почав працювати обіцяний Федоровим комплекс послуг «Є-Малятко», які дають можливість батькам новонародженого онлайн реєструвати дитину та отримати ще кілька послуг.

Щодо провалених обіцянок Федорова, то 7 з 8 стосуються зірваних термінів запровадження того ж таки комплексу послуг «Є-Малятко». Не вклався в терміни міністр і з обіцянкою, що з вересня 2019 року всі дозволи на будівництво можна буде отримати у кабінеті забудовника.

Ще 30 обіцянок Федоров має виконати, причому більшість із них – уже цьогоріч. Зокрема, він обіцяв до 1 квітня запустити електронну медичну картку пацієнта та електронні направлення від лікарів у рамках запровадження другої черги медичної реформи. Також у планах міністра – внести електронні студентські та учнівські квитки у додаток «Дія», відкрити хаби офлайн для навчання цифрової грамотності, у тому числі й для літніх людей.

Весь перелік обіцянок міністра, який постійно оновлюється та скріни з доказами виконання/невиконання дивіться тут.

Юлія Соколовська

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська виконала 21% обіцянок і таким чином посіла третє місце у рейтингу найвідповідальніших міністрів за пів року. Але зауважимо, що Соколовська дала дуже мало конкретних обіцянок – лише 28, а виконала – 6, тому й отримала такий високий відсоток.

З того, що вдалося Соколовській – створити кол-центр з протидії торгівлі людьми і запобігання домашньому насильству, напрацювати новий Трудовий кодекс та почати осучаснювати методології визначення прожиткового мінімуму.

Не виконала Соколовська обіцянку, що на розгляд Ради разом з ухваленням бюджету в другому читанні буде винесено низку законопроектів Мінсоцполітики.

Соколовська ще має виконати 21 обіцянку, зокрема, підвищувати українцям пенсії.

Перелік обіцянок Соколовської, як і інших міністрів, неодмінно поповнюватиметься, адже урядовці піаряться на чомусь ледь не щодня. Аналітики «Слово і Діло» у режимі ріал-тайм збирають скріни з конкретними озвученими намірами. У профілі міністра можна вивчати статус виконання нею обіцянок, не чекаючи чергового звіту.

Оксана Маркарова

Оксана Маркарова на посаді міністра фінансів в уряді Гончарука дала 71 обіцянку і за 6 місяців виконала 10, а провалила – 6. До кінця каденції має реалізувати ще щонайменше 61 обіцянку. Підкреслюємо, йдеться виключно про ті обіцянки які Маркарова давала упродовж останніх шести місяців – саме в уряді Гончарука.

Серед успіхів – запровадження стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF). Також, як і обіцяла міністр, у бюджеті на 2020 рік закладено програму довгого та дешевого кредитування фермерів та сформовано експертну раду Фонду стартапів.

Не вдалося – завершити перетворення ДФС у нову Державну податкову службу та у 2019 році внести до Ради трирічну бюджетну декларацію на 2021-2023 роки.

Стежити за обіцянками Маркарової можна тут.

Зоряна Скалецька

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька виконала 12% обіцянок. Загалом на посаді вона дала 74 обіцянки, з яких 9 виконала, 2 – провалила і ще 63 – має реалізувати.

Як і обіцяла міністр, до 2020 року було проведено тендери на закупівлю понад 400 машин швидкої медичної допомоги. Також Скалецька вклалася в терміни з обіцянкою про те, що до 1 грудня буде затверджено програму медичних гарантій.

Не впоралася Скалецька із обіцянкою, що до кінця 2019 року Україна буде забезпечена річним запасом ліків від туберкульозу. Також міністр провалила обіцянку до 2020 року створити в кожній області регіональні центри громадського здоров'я.

Всі обіцянки Скалецької зі статусами тут.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук

Очільник уряду не увійшов до п’ятірки найвідповідальніших урядовців за пів року роботи Кабміну і посів 6 місце нашого рейтингу відповідальності. Гончарук виконав 9% обіцянок із 613, які він встиг озвучити (ВАЖЛИВО! Прем’єр-міністр відповідає за кожну обіцянку з програми уряду паралельно з профільним міністром). В абсолютному співвідношенні прем’єр виконав найбільше обіцянок з-поміж міністрів – 55, хоча й провалив також найбільше – 23 обіцянки.

Багаторічний моніторинг обіцянок, який проводить «Слово і Діло», засвідчив, що зазвичай саме прем’єр-міністри дають найбільше обіцянок серед політиків та чиновників усіх рівнів – це пояснюється специфікою роботи виконавчої влади. Саме глава уряду повинен озвучити основні напрямки використання бюджету та державних програм, вказувати конкретні терміни реалізації обіцянок, які періодично зриваються виконавцями, і зрештою, нести відповідальність за всю свою команду.

Серед основних досягнень уряду Гончарука за пів року можна відзначити запуск програми дешевих кредитів для бізнесу, відсутність гучних корупційних скандалів та просування діджиталізації. Серед провалів – зниження економічних показників у четвертому кварталі минулого року, що може перекреслити будь-які досягнення, адже швидко закінчити епоху бідності не вдалося.

Якщо Гончарук втримається у кріслі прем’єра, він продовжить виконувати та провалювати обіцяне. Зокрема, ми стежитимемо за зміцненням рейтингів України серед кредиторів, співпрацею з МВФ та знищенням корупції у верхівці, запуском масштабної приватизації та подоланням монополій.

Решту обіцянок прем’єра з доказами виконання/невиконання можна переглядати на його персональній сторінці.

Аутсайдери рейтингу

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій з 87 обіцянок за пів року виконав тільки одну – про те, що до кінця 2019 року міст у селі Довге-Калуське Івано-Франківської області буде зданий в експлуатацію. Щоправда, Криклій поки й не провалив жодної обіцянки. До кінця каденції він має реалізувати щонайменше 86 обіцянок.

Троє міністрів перевершили міністра інфраструктури і за пів року не виконали ще жодної обіцянки.

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба загалом дав усього 20 обіцянок але результату їхнього виконання поки що немає.

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда з 32 обіцянок 1 провалила, а решту ще не реалізувала.

Інша ситуація у новопризначеного віцепрем'єр-міністра України – Міністра розвитку громад і територій України Дениса Шмигаля. Після відставки Олени Бабак він посів крісло міністра на початку лютого, а до цього очолював Івано-Франківську обласну державну адміністрацію.

На рахунку Шмигаля в новому кріслі вже 37 обіцянок – частина перейшли від Бабак з програми уряду, а деякі міністр озвучив, коли розповідав про своє бачення реформи сфери будівництва.

Раніше ми писали, що в мережі обговорюють чутки про призначення Тігіпка прем'єр-міністром.

Також у відеопроекті "Слово і Діло" юристи проаналізували звіт Кабміну Гончарука про виконання програми уряду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: