Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Івано-Франківської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах в Івано-Франківській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Лише 53% обіцянок виконав найвідповідальніший мажоритарник області Юрій Тимошенко. За час своєї каденції депутат подав 85 законопроектів, 151 пропозицію до таблиць поправок і 125 запитів. Також він 46 разів виступав у парламенті з місця й 33 рази – з трибуни.

Тимошенко провалив, зокрема, програмну обіцянку ініціювати створення підрозділів екологічної міліції, за допомогою якої вестиметься боротьба з неконтрольованою вирубкою лісів, вивезенням із річок каміння й піску. В листопаді минулого року він заявив, що це не в межах його повноважень. Тут одразу виникає запитання, навіщо тоді було давати цю обіцянку. Але Тимошенко взяв на себе нове зобов'язання: підтримати створення відділів екологічної поліції, якщо з такою ініціативою виступить міністр внутрішніх справ.

Михайло Довбенко виконав 47% обіцянок. На його рахунку 153 законопроекти, 1 тисяча 511 пропозицій до таблиць поправок і 74 запити. Народний депутат пропустив рівно 38 пленарних засідань, 40 разів виступав із місця й 57 разів – із парламентської трибуни.

Відзначимо, що в Довбенка немає провалених обіцянок. У процесі виконання в нього залишається програмна обіцянка вирішити екологічні проблеми, пов'язані з роботою Бурштинської ДРЕС. Але незрозуміло, як нардеп його виконуватиме, якщо він досі не надіслав жодного запиту для вирішення проблеми. Аналогічна ситуація з обіцянкою вирішити проблеми села Придністров'я.

Юрій Соловей виконав 44% обіцянок. Народний депутат подав до Верховної ради 116 законопроектів, 37 поправок і 81 запит. Також він 146 разів виступав із місця й 112 разів – із трибуни.

У липні 2016 року Соловей пообіцяв замінити вікна та двері й обладнати спортивний майданчик у Микитинецькій школі (хоча ця обіцянка не належить до компетенції народного депутата). Станом на листопад ремонтні роботи в школі не починалися – розроблялася кошторисна документація. У березні 2017-го стало відомо, що в школі замінили вікна та двері, але будівництво спортивного майданчика не було завершене через брак коштів. Обіцянку Соловей не виконав.

Олександр Шевченко реалізував 43% обіцянок. Депутат подав 97 законопроектів, 250 пропозицій до таблиць поправок і 41 запит. Пропустив Шевченко близько 100 пленарних засідання, по 4 рази виступав у Раді з місця та з трибуни.

Народний депутат, зокрема, не виконав обіцянку зробити все, щоб дорога Верховина-Ворохта була відремонтована в 2018 році. Станом на початок 2019 року стало відомо, що дорогу в 2018-му не ремонтували, а до Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області не надходили звернення з приводу її ремонту. Шевченко коментував ситуацію з дорогою, але не сказав, що сприяв або сприятиме вирішенню цього питання. За його словами, поки немає тендера на ремонт.

41% зобов'язань виконав Юрій Дерев'янко. Він за час роботи в парламенті восьмого скликання подав 157 законопроектів, 594 пропозиції до таблиць поправок і 180 запитів. Крім того, нардеп 96 разів виступав із місця й 71 раз – із трибуни.

Дерев'янко виконав програмну обіцянку сприяти проведенню будівництва та капітального ремонту доріг в окрузі. У 2015 році обласна адміністрація підтримала внесення запропонованого депутатом списку доріг до об'єктів, які можуть бути профінансовані за рахунок Фонду регіонального розвитку. Того ж року помічники депутата підготували п'ять інвестиційних проектів щодо ремонту доріг місцевого значення.

У 2017 році були відремонтовані найпроблемніші ділянки доріг Мукачево-Львів, Стрий-Мамалига, Татарів–Кам'янець-Подільський. Дерев’янко подавав депутатські звернення, за результатами розгляду яких проводили ремонт доріг місцевого значення. Крім того, нардеп звертався до Кабінету міністрів та обласної адміністрації з вимогами відремонтувати дороги, збільшити фінансування ремонту доріг і мостів.

Мажоритарник Анатолій Дирів виконав 38% обіцянок. Він лише двічі виступав у Верховній раді з місця, подав 86 законопроектів, 187 пропозицій до таблиць поправок і 16 запитів. Дирів у своїй передвиборчій програмі обіцяв залучити інвесторів для проведення на території краю пошуково-розвідувальних робіт нафтогазових родовищ. Але інформації про сприяння депутата в питанні залучення інвесторів ми так і не знайшли.

Лише 9% обіцянок виконав Віктор Шевченко. На його рахунку 77 законопроектів, 223 пропозиції до таблиць поправок і 26 запитів. Хоча до Верховної ради депутат ходить стабільно, він лише 4 рази виступав там із місця.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Херсонської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: