Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Херсонської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Херсонській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

У Херсонській області 5 мажоритарників і жоден з них за час роботи у Верховній ради поточного скликання не виконав навіть половини обіцянок.

Нардеп Олександр Співаковський спромігся реалізувати 40% обіцянок. Це найкращий результат серед мажоритарників області. Загалом депутат дав 15 обіцянок, подав 115 законопроектів, 546 поправок до законодавчих ініціатив та 25 депутатських запитів та 207 разів виступав у Верховній раді.

Декілька виконаних обіцянок нардепа стосувалися проблем освіти. Зокрема, Спиваковський три роки тому обіцяв докласти усіх зусиль для виконання однієї із вимог мітингувальників щодо збільшення фінансування Національної та галузевих академій наук.

У жовтні 2016 року Співаковський заявив на Погоджувальній раді, що потрібно терміново вирішити питання з фінансуванням Національної академії, оскільки заклад два місяці був без фінансування.

Нардеп ініціював проект Постанови «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні», яка пропонувала виділити кошти для освітніх потреб Міністерства оборони України у розмірі 17 млн. 200 тис. грн. та Національній академії педагогічних наук у розмірі 9 млн. 910 тис. грн. І вже 12 липня 2017 року постанова була ухвалена, Співаковський її підтримав.

Приймаючи Держбюджет на 2017 рік парламентарі врахували збільшення видатків на академію наук, Співаковський голосував «за». Відповідно до Паспорту бюджетної програми НАНУ за лютий 2017 року фінансування дійсно збільшено до 3 млрд грн.

Провалив нардеп обіцянку, що проголосує за бюджет-2017 року лише за умови, що він буде збалансований. Він наголошував, що перед голосуваннями нардепи мають отримати відповідь від Міністерства фінансів, Міністерства освіти та науки України чи збалансований бюджет в розрізі місцевих бюджетів.

Негой пообіцяв понизити ставку земельного податкуСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, що держбюджет був ухвалений 21 грудня 2016. Доходи кошторису країни передбачалися на рівні 721,4 млрд грн, а витрати – 790,4 млрд грн. При цьому дефіцит бюджету складав 77,5 млрд грн – 3% ВВП. Між тим, Співаковський підтримав прийняття несбалансованого бюджету.

Іван Вінник виконав 33% обіцянок, подав 132 законопроекти, 313 поправок та 13 депутатських запитів. Нардеп є рекордсменом серед колег-мажоритарників в області за кількістю пропущених засідань Ради. За даними письмової реєстрації у ВРУ, він прогуляв 161 засідання, а за даними електронної – 329 засідань.

Не впорався Вінник із обіцянкою, що буде разом з колегами з «Радикальній партії» вносити зміни до законодавства з питань працевлаштування, зокрема, в патрульну міліцію, демобілізованих військових із зони АТО.

Але нардеп не ініціював відповідні зміни до законодавства. Між тим, у вересні 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що відомство впроваджує спеціальну програму для ветеранів, які отримали серйозні травми в зоні АТО. Їм буде запропонована робота у сервісних та моніторингових центрах МВС, Нацгвардії або поліції.

Федір Негой та Сергій Хлань виконали кожен не більше чверті обіцянок. Негой подав лише 38 законопроектів, 106 поправок та 22 депутаських запити та жодного разу не виступав у парламенті. При цьому він пропустив щонайменше 143 засідання Ради.

Негой провалив передвиборчу обіцянку із своєї програми про те, що добиватиметься перегляду нормативно-грошової оцінки землі та зниження ставки земельного податку. Нардеп не ініціював жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

До того ж він був відсутній під час ухвалення змін до Податкового кодексу України, якими були збільшені граничні показники ставок земельного податку. Якщо раніше діяла редакція, що встановлювала фіксований розмір земельного податку у розмірі 1% від нормативної грошової оцінки землі, то згідно з внесеними змінами ставка податку на землю може становити до 3% (за винятком сільськогосподарських угідь та земель загального користування). Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12% від нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної власності).

Хлань подав 105 законопроектів, 205 поправок та 29 запитів. Він 36 разів виступав в Раді та досить сумлінно відвідував сесійні засідання.

Нардеп провалив обіцянку, яка не входить до його компетенції, але впливає на його репутацію. Три роки тому він обіцяв зробити проект для ремонту та встановлення вікон в будівлі первинної санітарно - медичної допомоги в Каховці на 2017 рік. Як нам повідомили у Каховському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги, станом на серпень 2018 року нардеп Хлань не брав участі у розробці проекту по ремонту та встановлення вікон в будівлях КНП.

Юрій Одарченко виконав 23% обіцянок, подав 33 законопроекти та 780 поправок, а також 22 депутатські запити.

У липні 2018 року нардеп пообіцяв звернутися до РНБО через загрозу втратити контроль над Херсонським аеропортом. Станом на 1 березня 2019 року до Апарату РНБО України листів від народного депутата не надходило.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Луганської та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: