Зарплати українців: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям щодо зарплат.

Найбільш конкретна обіцянка (із зазначенням точних термінів) щодо зарплат – у партії «Батьківщина»: за п'ять років поступово досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі. У програмі зазначається, що сьогодні середня зарплата в Польщі в 3,5 рази вища, ніж у нашій країні. Відзначимо, що аналогічна обіцянка була в програмі лідерки партії Юлії Тимошенко, коли вона балотувалася в президенти.

Також партія обіцяє за п'ять років довести зарплати працівників культури, вихователів, вчителів, бібліотекарів і викладачів до європейського рівня.

«Опозиційна платформа – За життя» обіцяє підвищення мінімальної зарплати (причому без вказівки на скільки), а також встановлення неоподатковуваного доходу фізичних осіб на рівні мінімальної заробітної плати.

Лідер усіх соціологічних опитувань «Слуга народу» обіцяє створити національну економічну стратегію, щоб рівень доходів та якості життя українців став вищим, аніж середньоєвропейський. Окремо в програмі йдеться про заровадження базового матеріального забезпечення освітян на рівні трьох мінімальних зарплат.

У програмі партії «Європейська солідарність» обіцяють сприяти створенню робочих місць із високими зарплатами. У «Голосі» Святослава Вакарчука обіцянки щодо зарплат дають лише лікарям: лікарі зможуть отримувати гідну винагороду за якісні медичні послуги, а не «шукати додатковий заробіток в Україні або за її межами».

Нагадаємо, «Слово і Діло» подивилось, як змінювалися прогнози соціологів і коефіцієнти ставок на партії, які зараз можуть вважатися прохідними до Верховної ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: