20 днів до голосування: який розклад сил на виборах до ВР

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Соціологія показала ситуацію з виборами, якщо явка буде близько 55%, що реально, зважаючи, що буде розпал сезону відпусток і до виборів дійде ядерний електорат багатьох так званих старих партій.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Загородній, передає «Слово і Діло».

За його словами, це сильно змінює картину й дає шанс багатьом партіям, які за умови явки 65-70% не мають шансів потрапити до Ради.

«Наприклад, у «Слуги народу» може бути близько 35% (41% серед тих, хто визначився)», – зазначив він.

«Опозиційна платформа – За життя» – 7,7% (9,2% серед тих, хто визначився). Тут є і організаційний ресурс, і демонстрація своєму електорату зв'язків із Москвою. Це працює на цей тип електорату», – підкреслив Загородній.

Прогнози соціологів та букмекерів: які партії пройдуть до парламентуСоцопитування віддають пальму першості на дострокових виборах президентській партії, а букмекери дещо іншої думки.

«Батьківщина» – 7,2% (8,6%). Електорат живе в селах і нікуди влітку не їде. Не виключено, що може бути стрибок і до 13%, оскільки Тимошенко грамотно будує гру навколо підтримки Зеленського, уточнив він.

«Європейська солідарність» – 6,8% (8,1%). Партія має організаційний ресурс, який може зробити результат. «Голос» – 5,4% (6,5%). У партії очевидні проблеми з організаційним ресурсом на місцях, що сильно знижує шанси взагалі потрапити до парламенту»_, – акцентував експерт.

У ситуації з «Опозиційним блоком» – 4,3% (5,1%) – може спрацювати ще й організаційний ресурс на місцях, який традиційно сильний у цієї партії.

«Партія Ляшка – 3,9% (4,7%). Електорат у селах плюс гостре бажання Ляшка залишитися в парламенті можуть зробити диво», – додав він.

Щодо «Української стратегії», то в них 3,4% (4,1%). Гройсман давно грав у пенсіонерів, які ходять на вибори. Плюс активність у питанні обмеження зростання тарифів також може зіграти свою роль. «Сила і честь» – 3,2% (3,8%). Поки не зовсім зрозуміло, як «Сила і честь» зможе утримати своїх виборців, щоб вони не розбіглися до інших проектів. «Свобода» – 2% (3%). Спрацьовує те, що «Свобода» змогла домовитися з Ярошем і Білецьким про єдиний список плюс наявність організаційного ресурсу, пояснив політтехнолог.

Крім того, проблема всіх «нових облич» у тому, що до них ніяк не дійде, що їм, як дикунам, згодовують намисто, тобто імітацію політики, а не золото – справжню кухню політики.

«Воно й правильно. Навіщо індіанців учити, як захищати свої права й відстоювати свої інтереси? Ще країну нормальну зможуть побудувати. Навіщо комусь новий конкурент?», – резюмував Тарас Загородній.

Як змінювалися прогнози соціологів і коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах на партії, які зараз можуть вважатися прохідними до Верховної ради, – за посиланням.

Хронологія виборчої кампанії – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: