Армія, мова та булінг: за що Рада голосувала цього тижня

Читать на русском
Рада на цьому тижні схвалила мовний закон, продовжила особливий статус Донбасу й не змогла позбавити Сергія Дунаєва недоторканності.

Цей пленарний тиждень Верховної Ради за продуктивністю анітрохи не поступається попередньому. Різниця лише в тому, що наприкінці вересня нардепи ухвалили дійсно необхідні законопроекти, а низка рішень цього тижня викликала неоднозначну реакцію з боку суспільства. Можливі санкції проти українських телеканалів і «мовний закон» обговорюватимуть ще довго. Детальніше про те, що відбувалося в парламенті 2-5 жовтня – в матеріалі «Слова і Діла».

Загалом, цього тижня Рада дотримувалася плану, який спікер Андрій Парубій озвучив на Погоджувальній раді. Вівторок депутати почали з розгляду соціальних законопроектів. Зокрема, прийняли закон про оздоровлення дітей загиблих журналістів. Відпочинок та оздоровлення таких дітей буде здійснюватися за рахунок державного або місцевих бюджетів, коштів підприємств, організацій, добровільних внесків та інших джерел, не заборонених законодавством.

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 2-5 жовтняВерховна Рада України цього тижня планує розглянути закон про мову та соціальні законопроекти.

Крім того, парламент ухвалив заяву в зв'язку з ситуацією, що склалася в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У заяві Рада засудила спроби ПАРЄ зняти санкції з Росії й попередила про можливий перегляд механізму співпраці з Асамблеєю. «Підготовка рішення щодо зміни правил процедури Асамблеї в частині скасування можливостей для оскарження повноважень національних делегацій по суті або істотного ускладнення порядку такого оскарження є політично мотивованиою й має на меті забезпечити безперешкодне й безумовне повернення делегації Російської Федерації», – йдеться в заяві.

Взялася Рада також за булінг у школах. Нагадаємо, що за даними UNICEF, 67% українських школярів зіткнулися з підлітковою агресією. Таким чином, Україна входить до десятки європейських країн за цим показником. Законом, який ухвалили в першому читанні, пропонується встановити адміністративну відповідальність за булінг, а також за приховування таких випадків і запровадити штрафи. Омбудсмену надається право проводити перевірку заяв про випадки булінгу в навчальному закладі. «Булінг – це чума 21-го століття, яка торкнулася України. Це катастрофа в освітніх установах України», – зазначила одна з ініціаторів законопроекту Оксана Білозір.

У комітеті з питань науки і освіти прогнозують, що в другому читанні закон може бути ухвалений уже на початку листопада.

У другій половині дня депутати встигли лише проголосувати за закон, який передбачає штрафи за необґрунтоване використання назви та символів Національної поліції. Тепер за це штрафуватимуть. Секретар парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко заявив, що необхідність ухвалити документ обумовлена тим, що назви деяких державних правоохоронних органів або їхніх підрозділів використовують різні громадські організації й навіть приватні фірми, чим можуть вводити в оману громадян.

Рада запровадила військове вітання «Слава Україні!»: хто підтримав рішенняУ Збройних силах тепер буде вітання Слава Україні – Героям Слава. Хто в Раді підтримав це рішення – на інфографіці.

Середа – традиційно найменш продуктивний день у сесійній залі. 3 жовтня парламент лише ратифікував фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком.

А ось у четвер народні обранці напружили всі свої сили й видали низку важливих, а іноді й суперечливих рішень. Був продовжений до кінця наступного року особливий статус Донбасу, закон уже підписаний президентом України Петром Порошенком і набув чинності. Закон не підтримала майже вся фракція Радикальної партії, «Самопомочі» та «Батьківщини». Голова комітету з питань національної безпеки Сергій Пашинський підкреслив, що продовження дії цього закону забезпечить пролонгацію санкцій проти Росії, а також введення миротворчої місії ООН.

Також депутати рекомендували Раді національної безпеки ввести санкції проти компаній, що належать до структури власності телеканалів «112 Україна» та NewsOne. У фракції «Блоку Петра Порошенка» це звернення назвали протидією російській пропаганді в українському інформаційному просторі.

Однак не всім це рішення сподобалося: «Опозиційний блок» уже зареєстрував у Раді постанову про скасування звернення до РНБО. А в ОБСЄ висловили стурбованість будь-яким майбутнім рішенням припинити або заблокувати функціонування ЗМІ в Україні. Хоча експерти прогнозують, що телеканали, скоріш за все, позбавляти ліцензій не будуть.

Розглянули й ухвалили нардепи ключовий закон тижня – про функціонування української мови як державної. Закон визначає українську мову єдиною офіційною мовою в країні, нею буде зобов'язаний володіти кожен громадянин України, зокрема високопоставлені чиновники та державні службовці.

Скільки українці витратять на утримання вищих ешелонів влади в 2019 роціНайдорожче утримання вищих ешелонів влади коштує для українців цього року. Найбільше йде на апарат Ради.

Після обіду на засідання прийшов генеральний прокурор Юрій Луценко, який розповів про подання на зняття депутатської недоторканності із Сергія Дунаєва («Опозиційний блок»). Нагадаємо, що Дунаєва підозрюють у декларуванні недостовірних даних. Під час голосування парламентарі неприємно здивували: враховуючи, що більшість нардепів підтримують скасування недоторканності, постанова щодо Дунаєва набрала лише 125 голосів (з 225 мінімально необхідних). Половина членів фракцій і груп просто не брала участь у голосуванні.

На наступний пленарний тиждень Луценко анонсував ще три подання на зняття недоторканності.

Вчора Рада припинила повноваженням двох нардепів – Тетяни Юзькової та Ірини Єфремової – в зв'язку з їх обранням до нового складу Центральної виборчої комісії. А вже сьогодні, 5 жовтня, всі нові члени ЦВК склали присягу. Відбулася також година запитань до уряду, щоправда, без прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який зараз перебуває з візитом у Молдові. Замість нього віце-прем'єр Степан Кубів розповів про стан економіки та реформи.

Нагадаємо, Верховна Рада може розглянути законопроект про держбюджет на 2019 рік у першому читанні 18 або 19 жовтня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: