Скасування недоторканності нардепів: як зміниться парламент?

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Скасувати недоторканність можна, але починаючи з наступної каденції парламенту. Якщо депутати захочуть попіаритися, то можуть застосувати це не до себе, а до майбутніх депутатів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи звернення президента до ВР з проханням ухвалити законопроект щодо скасування недоторканності.

«З іншого боку, є велика кількість мажоритарників. Багато депутатів ішли до парламенту, щоб отримати недоторканність, щоб мати якісь привілеї. Тому говорити про скасування недоторканності будуть, але чи скасують – є сумніви», – зазначив Палій.

Експерт припустив, що якщо недоторканність скасують, то в деяких бізнесменів зникне мотивація йти в депутати.

«Таке можливо. Крім того, багато депутатів розумітимуть, що вони в рівному становищі з іншими, й, можливо, якась лобістська діяльність, незаконна діяльність буде зменшена», – додав він.

Ще є ризик, що правоохоронні органи отримають великий контроль над політичним процесом в Україні, адже матимуть вплив на нього, уточнив політолог.

На його думку, найкраще рішення – не повне скасування депутатської недоторканності, а її обмеження.

«Наприклад, за якимись тяжкими статтями. Щоб у цих питаннях не було недоторканності, а справи проти депутатів порушувались якимось консенсусом правоохоронних органів», – пояснив експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ми маємо розуміти, хто бере не себе відповідальність, підкреслив він.

«Наприклад, керівники правоохоронних органів солідарно підписали, розпочали справу проти певного депутата й розпочали процесуальні дії. Однак це не має бути за якийсь невеликий злочин та рішенням правоохоронців низового рівня. Все це може звестися до тиску на парламент. Оптимальним було б обмеження, але наші депутати не вміють ухвалювати половинчастих рішень», – резюмував Олександр Палій.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: