Рада ухвалила за основу мовний закон

Читать на русском
ВР у першому читанні підтримала законопроект про забезпечення функціонування української мови.
Вдома можна розмовляти будь-якою мовою.

Верховна Рада України підтримала за основу у першому читанні законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як пише «Слово і Діло», проект спрямований на регулювання порядку застосування української мови як державної у публічних сферах суспільного життя. Дія закону при цьому не поширюватиметься на мову релігійних обрядів та на сферу приватного спілкування між особами.

Що українські політики обіцяють з приводу мовного питанняУ світі відзначають Міжнародний день рідної мови. З цього приводу Слово і Діло зібрало обіцянки політиків щодо мовного питання.

Водночас із редакції під стенограму була вилучена норма про так званих мовних інспекторів, інформує РБК-Україна.

Закон, зокрема, регулюватиме застосування української мови як мови громадянства України, а також її застосування у діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних і комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб'єктів господарювання державної і комунальної форм власності.

Також передбачається застосування української мови в публічних сферах:

в освіті та науці; у сфері культури, на телебаченні та радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, у книговиданні та книгорозповсюдженні; у сфері електронних інформаційних систем; у сфері обслуговування споживачів; у сфері спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, юридичних послуг, охорони здоров’я, транспорту; при позначенні топонімів, у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок; у діяльності громадських об’єднань, політичних партій, суб’єктів господарювання приватної форми власності наданні інформації про їхні товари і послуги.

Також пропонується передбачити застосування державної мови у власних назвах та іменах, визначення стандартів державної мови та порядок захисту державної мови.

Раніше «Слово і Діло» писало, як політики грають на мовному питанні.

Також за що фракції та групи готові голосувати цього тижня, розбиралися наші аналітики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: