Скільки українці витратять на утримання вищих ешелонів влади в 2019 році

Читать на русском

У середині вересня Кабінет міністрів вніс проект державного бюджету на наступний рік. Особливу увагу в документі, як завжди, викликає розмір закладеної мінімальної зарплати та курсу долара. Однак не менш цікаві витрати, які передбачені на утримання вищих ешелонів влади – апарату Верховної Ради, президента України та його Адміністрації, а також Секретаріату Кабміну. Відзначимо, що в 2019-му на них передбачено трохи менше коштів. Аналітики «Слова і Діла» підрахували, скільки коштуватиме забезпечення цих органів влади працевлаштованим українцям.

У бюджеті на 2017 рік на апарат Ради було передбачено близько 1,2 мільярда гривень. У підсумку за їх зміст працевлаштований українець заплатив 76 гривень. Цього року вартість зросла до 106 гривень. У проекті держбюджету-2019 на апарат парламенту поки передбачено 1,7 мільярда гривень, і якщо нічого не зміниться, то українцям це коштуватиме 102 гривні.

Трохи дешевше українцям обходиться Секретаріат уряду. Минулого року його утримання коштувало 73 гривень, цьогоріч – 108 гривень, а в 2019 році може коштувати 99 гривень.

«Найвигідніше» громадянам України утримувати главу держави та його адміністрацію. У 2017 році на них ішла 51 гривня, цьогоріч – 65 гривень. А наступного року це може коштувати 58 гривень.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Верховна Рада може розглянути законопроект про держбюджет на 2019 рік у першому читанні 18 або 19 жовтня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: