Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 2-5 жовтня

Читать на русском

Стартує черговий пленарний тиждень Верховної Ради. Наприкінці вересня народні депутати виконали найважливіше завдання – оновили склад Центральної виборчої комісії. Крім того, в країні почався бюджетний процес, проект головного кошторису країни вже обговорюється. За що фракції та групи готові голосувати цього тижня, розбиралося «Слово і Діло».

Спікер Ради Андрій Парубій підкреслив, що цього тижня розглядатимуться законопроекти, які голови комітетів визначили як першочергові. На вівторок планується поставити соціальні законопроекти, зокрема про оздоровлення та відпочинок дітей, про допомогу дітям журналістів, які загинули або отримали інвалідність при виконанні професійних обов'язків, про правовий статус іноземців та осіб без громадянства та про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.

На яку міжнародну фінансову допомогу Рада надавала згодуСлово і Діло розбиралося, на надання якої фінансової допомоги давала згоду Верховна Рада України.

Крім того, депутати мають розглянути законопроект про забезпечення офіційного опублікування законів України – про функціонування парламентської газети «Голос України». «Якщо ми не продовжимо дію цього видання, ми обірвемо процес законодавчого забезпечення, ми просто не зможемо публікувати закони, ухвалені Верховною Радою, а, як ви знаєте, відповідно до закону, власне, публікація в «Голосі України» вказує остаточний момент затвердження закону й набуття чинності», – зазначив Парубій.

На порядку денному середи питання ратифікації, а в четвер – ключовий, за словами Парубія, законопроект тижня – про мову. Зараз є чотири варіанти закону, планується, що Рада розгляне їх за повною процедурою, щоб під час обговорення обрати найкращий варіант для першого читання. Також у четвер планується розглянути зміни до Конституції щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

На Погоджувальній раді відбулася невелика сварка між головою фракції «Блоку Петра Порошенка» Артуром Герасимовим і лідеркою «Батьківщини» Юлією Тимошенко. Герасимов згадав про обіцянку Тимошенко ліквідувати «Нафтогаз» у разі перемоги на виборах, і звинуватив її в роботі на Росію. «Зрозуміло, що Кремль мріє про ліквідацію «Нафтогазу», тому що формально нікому буде платити (за рішенням Стокгольмського арбітражу – ред.). А поки розбиратимуться, кому платити, шукати правонаступників, Кремль отримає головне: в нього не забиратимуть гроші й не заарештовуватимуть його нерухомість за кордоном», – заявив Герасимов.

Порошенко, ЦВК і бюджет: як пройшов тиждень в парламентіРада на цьому тижні оновила склад Центральної виборчої комісії, слухала виступ Петра Порошенка і голосувала за зміни до Конституції.

Тимошенко, своєю чергою, закликала його говорити про державні інтереси, а не «боротися з опонентами на Погоджувальній раді».

Щодо порядку денного парламенту, то БПП наполягає на необхідності дати новим членам Центральної виборчої комісії повноваження для роботи, а також офіційно закріпити нове військове вітання «Слава Україні!».

У «Народному фронті» заявили, що вимагатимуть поставити на голосування на цій сесії законопроекти про прозорість медіавласності, про заборону російської участі в ЗМІ та про розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«Опозиційний блок» виступив проти розгляду закону про мову. На думку фракції, він суперечить багатьом законодавчим актам, які сьогодні діють в Україні, погіршить відносини із сусідами й розколе суспільство. «Наша фракція направила свої пропозиції до бюджетного комітету. Ми вважаємо, що сьогоднішній проект бюджету – це проект побудови поліцейської держави з бідним населенням. Його неможливо ухвалювати в тому вигляді, його потрібно переробити для того, щоб збалансувати соціальні виплати», – додав голова фракції Юрій Бойко.

Крім того, «Опоблок» знову вимагає звіту в уряді, а також виступає за відставку керівництва «Нафтогазу». Цю ж вимогу підтримує Радикальна партія.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як проект державного бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: