Санкції проти телеканалів: до відбирання ліцензій, скоріш за все, не дійде – юрист

Читать на русском
Рада рекомендувала РНБО запровадити санкції проти певних телеканалів. Але РНБО не має повноважень закривати телеканали і її рішення набувають чинності після указу президента України.

Парламент рекомендував Раді національної безпеки і оборони запровадити санкції проти компаній, які належать до структури власності телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Йдеться про ТОВ «Аріадна ТВ», «Новий формат ТВ», «ТВ Вибір», «Телерадіокомпанія 112-ТВ», «Лідер ТВ», «Партнер ТВ» і «Новини 24 години».

Рекомендовані санкції не передбачають прямого закриття телеканалів чи відбирання ліцензії, але пропонують блокування активів власників каналів, запобігання виведенню капіталів за межі України та зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань. Які наслідки матиме рішення Верховної Ради, «Слово і Діло» розпитало експерта Центру політико-правових реформ Богдана Бондаренка.

За його словами, профільний комітет Верховної Ради вирішив, що петиція заслуговує не на окремий закон, а на постанову.

«Зверення особливих юридичних наслідків не має. Тепер РНБО може його розглянути й винести рішення. Рішення РНБО запроваджується указом президента України. Якщо він винесе такий указ, його можуть оскаржити в Конституційному суді України й визнати неконституційним у зв’язку з тим, що порушується стаття 61 Конституції «Персональна відповідальність.

ВР рекомендувала запровадити санкції проти деяких телеканалів: як голосували нардепиПроти телеканалів 112 Україна та NewsOne тепер можуть запровадити санкції. Які фракції та групи підтримують це рішення – на інфографіці.

Тому що санкції виглядають як персональні заходи, які накладаються на певних осіб, але незрозуміло за що. Немає жодного кримінального провадження чи встановленого наміру, але обмеження господарської діяльності накладається», – пояснив юрист.

За словами Бондаренка, наразі немає чіткої визначеної процедури подальших дій у таких ситуаціях.

«Але реально телеканали, скоріш за все, позбавляти ліцензій не будуть. По-перше, це не в компетенції РНБО, по-друге, незрозуміло, як це все виконуватиметься», – підкреслив він, нагадавши, що раніше вже були випадки, коли РНБО накладала санкції на певні компанії, але як їх виконувати, досі ніхто не знає, тому що немає чіткого механізму для їх впровадження.

«Будь-які санкції запроваджуються для накладання юридичної або економічної чи політичної відповідальності, тому вони в принципі випадають із загальної правової системи й завжди є питання, як їх виконувати та реалізовувати», – додав Бондаренко.

На його думку, такі рішення ухвалюються не заради якоїсь конкретної дії, а задля політичних дивідендів. «Ідеться про полегшену форму тиску, мовляв, ми телеканал не зачіпаємо, а обмежуємо економічну діяльність власників», – зазначив Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, Верховна Рада рекомендувала РНБО України запровадити санкції щодо компаній, які належать до структури власності телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

Як голосували нардепи за подання Верховної Ради щодо запровадження санкції проти деяких телеканалів – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: