Рада змінила правила екстрадиції іноземців

Читать на русском
Затримані в Україні іноземці-порушники зможуть просити про спрощений порядок їх видачі іншій державі, не чекаючи формального запиту про екстрадицію.

Верховна Рада у вівторок, 2 жовтня, ухвалила закон, який передбачає зміни процедури видачі правопорушників.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «112 Україна».

Зміни українським парламентом ухвалені в зв'язку з ратифікацією додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу правопорушників.

Новий закон торкнеться іноземців, яких затримали в Україні за запитом інших країн. Затримані зможуть просити про спрощений порядок їх видачі іншій державі в зв'язку з міжнародним розшуком – без вичікування формального запиту про екстрадицію.

Також затриманим нададуть можливість відмовитися від застосування спеціального правила щодо меж карного переслідування виданої особи. Зауважимо, так зване «правило ad hoc» або «правило спеціальності» дозволяє державі, в яку екстрадують затриманого, притягнути особу до кримінальної відповідальності або виконати вирок суду лише за ті злочини, за які здійснили екстрадицію.

Як очікується, в результаті змін затримані будуть менше часу перебувати під арештом на території України.

Разом із тим спрощений порядок видачі не застосовуватимуть у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності або відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України або розшукувана особа є громадянином України.

Зазначається, що ухвалення Україною законодавчих змін відповідно до Європейської конвенції дозволить затриманим за кордоном українцям просити спрощену екстрадицію на батьківщину.

Закон набуде чинності наступного дня після офіційної публікації.

Нагадаємо, раніше ГПУ порушила справу за фактом екстрадиції до Росії Тимура Тумгоєва.

У Миколаєві звільнили чеченця, заарештованого на вимогу РФ. Його екстрадиції до Росії не буде.

Як повідомлялося, біля будівлі Верховної Ради в Києві у вівторок, 2 жовтня, триває акція з вимогою спростити отримання громадянства іноземцям, які брали участь в АТО на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: