Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Тетяна Бахтеєва

Читать на русском
Нардеп Бахтеєва виконала лише 4 відсотки своїх обіцянок. За рік їй треба встигнути виконати більше запевнень, ніж вона провалила та втілила протягом трьох з половиною років.

За рік до виборів час підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання та подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Тетяна Бахтеєва (фракція «Опозиційний блок»).

Тетяна Бахтеєва була народним депутатом останні п'ять скликань Верховної Ради, і весь час займалася питаннями медицини. Цікаво, що з часом нардеп стала виконувати менше обіцянок. Якщо загальний політичний рейтинг Бахтеєвої становить 13%, то за час нинішньої каденції рівень відповідальності нардепа – 4%.

Починаючи з 27 листопада 2014 року, вона дала 25 обіцянок, з яких тільки одну виконала й 11 провалила. До наступних виборів їй треба виконати ще 13 запевнень – більше, ніж вона провалила та виконала за три з половиною роки.

Єдина обіцянка, яку Бахтеєва виконала – здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності держави – записана в програмі «Оппоблоку». Коли Верховна Рада приймала пакет законопроектів по енергоефективності, Бахтеєва підтримала два з трьох документів.

Серед 11 невиконаних обіцянок тільки одна – не програмна. Весною 2016 року Бахтеєва запевнила, що комітет з охорони здоров'я на найближчих засіданнях прийме рішення щодо чиновників МОЗ, винних у зриві програми лікування українців за кордоном.

Вона заявила, що за результатами аудиту МОЗ щодо ефективності використання коштів державного бюджету, проведеного Рахунковою палатою за період 2013-2015 років, виявлено ряд порушень. З 706 заявок на лікування за кордоном було розглянуто лише 40%. На засіданні комітету 6 липня 2016 року було заслухано звіт заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина про виконання програми «Лікування громадян України за кордоном». Однак членами комітету рішення прийнято не було. На наступних засіданнях це питання не розглядалося.

Решта невиконаних запевнень Бахтеєвої відносяться до передвиборчих обіцянок «Оппоблоку», який систематично провалював голосування ряду законодавчих ініціатив. Так, оппоблоківці, в тому числі й Бахтеєва, не підтримали жоден закон про децентралізацію влади, хоча цей пункт є в програмі партії. Така ж доля спіткала й обіцянку реалізувати програму модернізації армії, яка забезпечить державними замовленнями понад 160 підприємств оборонно-промислового комплексу України.

З цілої низки передвиборчих запевнень «Оппоблоку» не було запропоновано жодних законодавчих ініціатив. Наприклад, так і не був розроблений Національний план відродження Донбасу. Так само як і не була запроваджена обіцяна перед виборами партією Державна програма підтримки національних виробників. Також не було подано в Раду проект закону про забезпечення молоді робочими місцями після здобуття вищої або професійно-технічної освіти.

Що стосується 13-ти обіцянок, які Бахтеєва ще повинна виконати, то всі вони теж передвиборчі – з програми «Оппоблока». Щодо «профільної медичної» обіцянки – сприяти впровадженню системи медичного страхування, Бахтєєва поки що не зробила нічого.

Досить туманна доля обіцянки, проводити реформи для поліпшення інвестиційного клімату та залучення інвестицій, оскільки всі законопроекти, зареєстровані в Раді на цю тему, очікують розгляду.

Не поспішають нардепи від «Оппоблока» впроваджувати обіцяне перед виборами пільгове кредитування молодих сімей для придбання житла. Поки що фракція не зареєструвала жодної законодавчої ініціативи на цю тему. аналогічна ситуація з обіцянкою домагатися надання матеріальної компенсації сім'ям, члени яких загинули або отримали поранення в зоні АТО.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Тарас Батенко;

Андрій Шипко;

Ольга Белькова;

Сергій Валентиров;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Віталій Барвіненко;

Павло Балога;

Іван Балога.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: