Погоджувальна рада: чим парламент займеться 22-25 травня

Читать на русском

Другий пленарний тиждень поспіль – важке випробування для народних депутатів, особливо, коли на порядку денному законопроект про Антикорупційний суд. Якщо на тижні парламент вийде на голосування з цього питання, буде видно, хто з парламентарів реально готовий боротися з корупцією. За що ще Рада голосуватиме 22-25 травня – в матеріалі «Слова і Діла».

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підкреслив, що ключовим на цьому тижні буде законопроект про створення Антикорупційного суду. За його словами, на розгляд документа потрібно виділити два-три дні, щоб автори всіх правок (а правок близько 2 тисяч) мали можливість висловити свою позицію, а також, щоб був запас часу для ухвалення рішення. Парубій сподівається, що розгляд законопроекту почнеться завтра на вечірньому засіданні. «Ми почнемо розглядати Антикорупційний суд тоді, коли відчуємо, як у нас піде робота. Але я вважаю, що потрібно почати у вівторок, у середу – розгляд правок, щоб у четвер ми змогли вийти на ухвалення рішення», – сказав спікер.

У вишиванках, але без оновленої ЦВК: як цього тижня працювала РадаРада знову відклала призначення нових членів Центральної виборчої комісії, зате нардепи прийшли в четвер у вишиванках.

Крім того, на завтра запланований блок питань аграрної політики та якщо буде час – питання національної безпеки і оборони. На порядку денному на середу є ратифікації, у четвер – питання, які Рада не встигла розглянути минулого тижня і законопроекти щодо захисту прав дітей.

Фракції «Блоку Петра Порошенка», «Самопомочі», «Народного фронту» та «Волі народу» підтримали рішення почати розгляд законопроекту про Антикорупційний суд. Максим Бурбак підкреслив, що НФ наполягатиме на своїй правці, згідно з якою міжнародні експерти матимуть право вирішального голосу на етапі відбору кандидатів у судді.

Глава групи «Воля народу» Ярослав Москаленко також згадав про подання на свого колегу Олександра Пономарьова. «Сподіваюся, що регламентний комітет без упередження розгляне це питання й ухвалить адекватне рішення. Якщо немає, то буду звертатися до своїх колег, до Верховної Ради не підтримувати», – зазначив він.

Трансплантація в Україні: що передбачає новий законВ Україні дозволили посмертне донорство за умови згоди людини. Що ще передбачає закон про трансплантацію – на інфографіці.

«Самопоміч» знову висловила побоювання щодо закону про створення Національного бюро фінансової безпеки. Олег Березюк закликав створити орган влади, підконтрольний уряду та Міністерству фінансів.

Юлія Тимошенко наполягає на тому, щоб Рада розглянула два законопроекти щодо змін системи закупівлі ліків. «Ми наполягаємо, по-перше, на зверненні до Рахункової палати, щоб провести перевірку поставки ліків. У нас нова Рахункова палата і ми розраховуємо на те, що вона негайно перевірить цю ситуацію. Друге. У нас внесено два законопроекти, я звертаюся до голови Верховної Ради, № 6194 і 6367, які припиняють цю жахливу ситуацію з закупівлею ліків», – заявила лідер «Батьківщини».

«Опозиційний блок» знову вимагав повернутися до проблем соціального захисту чорнобильців. Юрій Бойко також нагадав про незмінну позицію фракції щодо Антикорупційного суду: за його словами, вся судова система повинна бути реформована, «Оппоблок» проти виділення окремої категорії судів.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, парламент ухвалив у першому читанні та за основу проект закону «Про валюту», який передбачає врегулювання основних правил здійснення валютного регулювання й валютного нагляду в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: