Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Бакуменко

Читать на русском
Нардеп Олександр Бакуменко поки провалив лише дві обіцянки з 13. Не так багато за чотири роки.
Олександр БакуменкоСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Бакуменко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Бакуменко був обраний до Верховної Ради на позачергових виборах у 2014 році. Відзначимо, що зараз він також є заступником голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин. За час своєї каденції депутат дав лише 13 обіцянок: дві провалив, а з шістьма впорався. Рівень його відповідальності становить 46%.

Майже всі обіцянки Бакуменка є програмними, крім двох. У жовтні 2016 року нардеп пообіцяв найближчим часом розробити законопроект, який регулює питання продажу землі. «Верховній Раді потрібно в цьому документі чітко прописати обмеження, пов'язані з продажем землі. А саме те, що іноземці та юридичні особи не матимуть права купувати землю. Також будуть обмеження й при купівлі-продажу в одні руки. Лише після чітко прописаних правил можна буде відкривати ринок землі», – зазначив тоді Бакуменко. В середині листопада депутат запропонував спікеру Ради Андрію Парубію присвятити одне засідання питань аграрного сектора й запевнив, що законопроект про підтримку галузі буде зареєстрований найближчим часом.

Однак обіцяні Бакуменком терміни затягнулися. В квітні минулого року він заявив, що законопроект щодо регулювання продажу земель продовжує опрацьовуватися в комітеті. Наприкінці серпня депутат знову відтермінував його. Причиною, за його словами, стало те, що закон має враховувати думку громадян і груп інтересів, а це займе чимало часу. Таким чином, нардеп зі своєю обіцянкою не впорався.

Іншу свою непрограмну обіцянку депутат виконав – минулого року він не вийшов із коаліції, незважаючи на зміну курсу Аграрної партії. «Сьогодні написав заяву про вихід із лав Аграрної партії. Це рішення для мене досить непросте, але зважене, оскільки членом партії я був протягом 20 років», – зазначив Бакуменко.

Ще одна обіцянка, яку провалив Бакуменко, стосувалася децентралізації влади. Нардеп обіцяв, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. Однак минулого року Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби», яким скасовувалися конкурси на посади голів місцевих адміністрацій, а також голів РДА (всі вони тепер призначаються президентом). І нардеп це рішення підтримав.

Бакуменко також виконав обіцянки домогтися створення громадського телебачення, обрання парламенту за відкритими партійними списками та створення системи автономного функціонування суддів, проголосувавши в Раді за відповідні законопроекти.

До кінця своєї каденції народному депутату потрібно розібратися ще з п'ятьма обіцянками. Наприклад, домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. У 2015-2016 роках парламент ухвалив кілька проектів законів щодо діяльності АМКУ. Два Бакуменко підтримав, а за законопроект щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями не голосував. Ще низка законодавчих ініціатив щодо АМКУ очікує розгляду в Раді. Подивимося, чи підтримає їх Бакуменко.

Під питанням поки виконання обіцянки домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори. Жодних законопроектів Бакуменко поки не вніс, як і його колеги з фракції.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок іта якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: