Скільки законів має ухвалити Рада в рамках асоціації з ЄС

Читать на русском

Після того, як наприкінці минулого року в ЄС чітко дали зрозуміти, що український парламент блокує більшість рішень щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наші урядовці та законотворці розробили дорожню карту з цього питання. Рада взяла на себе зобов'язання ухвалити 57 законопроектів для імплементації Угоди про асоціацію з ЄС. Причому зробити це депутати мають за два роки. Ми вирішили проаналізувати, скільки ще законопроектів мають підготувати та ухвалити нардепи та які із законодавчих ініціатив надовго застрягли в парламенті.

Дорожня карта законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом розрахована на 2018-2019 роки. Це пакет із 57 законопроектів. Чи встигнуть депутати, враховуючи те, що, наприклад, минулого року можновладці змогли виконати лише 41% від запланованого для імплементації Угоди з Євросоюзом?

«Якщо говорити мовою дуже умовної статистики, Верховна Рада виконала свої євроінтеграційні зобов'язання на 30%, уряд – на 42%, а інші центральні органи виконавчої влади – на 50%. Це означає, що загалом Україна у виконанні Угоди про асоціацію просунулася на 41%», – зазначила віце-прем'єр міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Климпуш-Цинцадзе.

Серед основних цілей України щодо євроінтеграції на 2018 рік вона назвала транспортну сферу, митницю та систему охорони здоров'я. Зокрема, в митній сфері віце-прем'єр наголосила на необхідності створення цього року інституту уповноваженого економічного оператора.

Також Україна в рамках імплементації Угоди має зменшити тарифні та технічні бар'єри в торгівлі товарами, відкрити доступ до ринків послуг і державних закупівель, наблизити законодавство до права ЄС.

Щоб зрозуміти темпи евроінтеграційних законодавчих рухів, достатньо подивитись, як Рада голосувала з початку цього року. Лише під загрозою залишитися без чергового траншу МВФ та взагалі міжнародної фінансової допомоги, українські політики якимось чином сконцентрувалися, та за неповний місяць, із 28 лютого до 26 березня 2018 року, ухвалили три законопроекти, а ще 7 – у першому читанні.

Антикорупційний суд: Євросоюз чекає від України прогресуУкраїна має показати світу єдність у боротьбі з корупцією, а Євросоюз очікує конкретних результатів.

«Із 28 лютого Верховна Рада ухвалила загалом 3 законопроекти й 7 за основу з дорожньої карти. Це надзвичайно важливо, адже без ухвалення рамкових законопроектів ми не можемо рухатися далі в роботі над підзаконними актами, спрямованими на виконання Угоди про асоціацію», – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, дорожня карта може змінюватися залежно від наявних потреб щодо виконання Угоди про асоціацію та змін у праві ЄС.

«Ми вже надіслали листа голові Верховної Ради про те, що два законопроекти зі сфери громадського здоров'я мають бути включені до дорожньої карти», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Зараз у Раді перебувають 20 законопроектів, які очікують на розгляд та доопрацювання. Зокрема, проект закону щодо визнання положень Римського статуту очікує розгляду з кінця 2015 року, щодо зайнятості інвалідів – із середини 2016 року, щодо безпечності харчових продуктів (в тому числі законопроект про вимоги до матеріалів, що контактують із харчовими продуктами) – з кінця 2016 року.

Ще 11 законодавчих ініціатив готуються на друге читання. З березня 2018 року чекає на остаточне ухвалення законопроект щодо піратства.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що Рада блокує багато законопроектів, ухвалення яких передбачене Угодою про асоціацію з ЄС.

Європейський Союз очікує від України якнайшвидшого створення Антикорупційного суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: