Соцзахист військових та антикорупційний суд: як Рада провела пленарний тиждень

Читать на русском
Слово і Діло аналізувало, як Рада провела черговий пленарний тиждень. Серед важливих ухвалених законопроектів  – антикорупційний суд.
Верховна РадаСлово і Діло

Цього пленарного тижня у Верховній Ради України було два важливих завдання: розглянути, нарешті, законопроект про антикорупційний суд і вирішити питання з головою Національного банку. З одним завданням парламентарі впоралися, а інше – знову відклали в довгий ящик. «Слово і Діло» розбиралося, чим цього тижня займалися народні обранці та чи виконали вони план, розглянутий на Погоджувальній раді.

Відзначимо, що минулого пленарного тижня Рада не змогла затвердити порядок денний восьмої сесії. Тому голова парламенту Андрій Парубій заявив, що це необхідно зробити вже 27 лютого. «У цьому порядку денному важливий закон про антикорупційний суд, і для того, щоб комітет міг перейти до його розгляду, дуже важливо, щоб ми змогли його включити до порядку денного сесії», – зазначив він.

Новий голова НБУ та антикорупційний суд: чим нардепи займуться цього тижняПогоджувальна рада Верховної Ради відбулася сьогодні. Нардепи окреслили план роботи на тиждень. Серед важливих питань – призначення нового голови НБУ.

Однак для ухвалення порядку на всю сесію голосів у залі Ради не вистачило. В підсумку ухвалили план роботи лише на тиждень і до нього були включені проекти законів про Вищий антикорупційний суд.

«Антикорупційний суд має бути створений не лише на папері, а й бути постійно дієздатним. Маємо забезпечити всі законодавчі дії, необхідні для повноцінного старту діяльності суду, щойно законопроект буде ухвалений», – заявив із трибуни лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак.

У понеділок депутати також планували розглянути блок законопроектів щодо соціального захисту військовослужбовців. Були ухвалені за основу законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення питань проходження військової служби з метою забезпечення повноцінного функціонування Збройних сил України», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби)» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців».

Під час розгляду цих питань найцікавіше відбувалося під стінами парламенту: в наметовому містечку почалися зіткнення між правоохоронцями та протестувальниками. Сутички почалися після спроб підпалити шини під будівлею Ради. В результаті були поранені 13 силовиків. Парубій на засіданні сказав, що він вважає «неприйнятними, неприпустимими ці провокації, вчинені проти національних гвардійців, проти Національної гвардії України».

Рада ухвалила закон про будівництво платних дорігПарламент ухвалив закон, спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії.

Була ухвалена також постанова, якою Рада рекомендувала Кабінету міністрів створити Міністерство в справах ветеранів. Нове відомство має стати центральним органом виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни. За словами нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Івана Вінника, основним завданням міністерства буде реформа законодавства в частині пенсійного забезпечення військових пенсіонерів. У другій половині дня Рада сконцентрувалася на питаннях фінансової політики й транспорту.

Відзначимо, що цього тижня активно обговорювалася тема дострокових парламентських виборів. Про таку необхідність заявляла фракція «Опозиційного блоку». Радикальна партія вважає, що разом із виборами до Ради слід провести й дострокові президентські вибори. «Дострокові парламентські вибори мають проводитися разом із президентськими. Нехай народ вирішує долі і президента, і парламенту», – зазначив Олег Ляшко.

У «Народному фронті», навпаки, заявили, що чутки про дострокові вибори не відповідають дійсності. Сам президент України Петро Порошенко під час своєї прес-конференції сказав, що необхідності в розпуску парламенту не бачить.

28 лютого Парубій повідомив, що в Раді з'явився президентський законопроект про національну безпеку. Спікер скерував його на розгляд профільного комітету й доручив розглянути невідкладно. Основна мета законопроекту – підтягнути рівень законодавчої бази до країн-членів НАТО та Європейського Союзу. У БПП спрогнозували, що документ може бути ухвалений до початку червня.

Антикорупційний суд пройшов перше читання в Раді: як голосували нардепиЗаконопроект про антикорупційний суд ухвалили в першому читанні. Слово і Діло розбиралось, як голосували нардепи.

На ранковому засіданні нардепи встигли ухвалити три законопроекти, а після обіду працювали в комітетах. Зокрема, комітет із питань правової політики рекомендував Раді прийняти за основу законопроект про антикорупційний суд. Завдяки цьому законопроект був ухвалений у першому читанні вже наступного дня, 1 березня. За нього віддали голоси 282 народних депутати.

«Що стосується альтернативних законопроектів про антикорупційний суд, хочу підкреслити, що парламент є місцем для дискусій, тому, згідно з процедурою, ми запрошуємо всіх народних депутатів, які внесли свої альтернативні законодавчі ініціативи, до комітету для спільної роботи. До другого читання повинні врахувати й пропрацювати всі конструктивні пропозиції та зауваження для того, щоб цей законопроект був ухвалений у другому читанні», – заявив голова фракції БПП Артур Герасимов.

Цікава ситуація вийшла в четвер із кадровим питанням Національного банку. Нагадаємо, в Раді мала відзвітувати Валерія Гонтарєва. Крім того, мали голосувати постанову про її звільнення та призначення Якова Смолія. Однак виявилося, що в сесійній залі для розгляду цих питань немає голосів. «Сьогодні, 1 березня, питання призначення голови Національного банку розглядатися не буде в зв'язку з тим, що низка народних депутатів коаліції, депутатських груп вважають, що нам потрібно розглянути всі організаційні кадрові питання, які накопичилися, в один день. Питання обрання омбудсмена, членів ЦВК, голови Нацбанку, керівництва Рахункової палати мають розглядатися в один день, скоріш за все, наступного парламентського вівторка, 13 березня», – повідомив у кулуарах депутат від БПП Михайло Довбенко.

Гонтарева назвала причину перенесення голосування за її відставкуНБУ став заручником рішення народних депутатів, які вкотре перенесли голосування за призначення нового голови НБУ й звільнення чинного.

На пленарному засіданні Рада ухвалила постанову про звернення до міжнародного співтовариства із закликом застерегти Росію від проведення виборів президента на території анексованого Криму. Крім того, було затверджене звернення до парламентів іноземних держав і парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій Росії проти громадян України та звільнення політичних в'язнів. У другій половині дня Рада ухвалила ще чотири законопроекти.

Сьогодні традиційно для п'ятниці відбулася година уряду. Відзначимо, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман у Раді не був присутній через відрядження (до речі, Парубія на засіданні також немає – він у Молдові). Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик поінформував нардепів про непросту ситуацію, яка склалася в Україні: від сьогодні запроваджений Національний план дій в енергетиці через обмеження поставок газу Росією.

Після виступів міністрів віце-спікер Ірина Геращенко почала зачитувати депутатські запити.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» аналізувало, як нардепи почали новий робочий тиждень і що їм вдалося розглянути.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: