Новий голова НБУ та антикорупційний суд: чим нардепи займуться цього тижня

Читать на русском

Антикорупційний суд і кадрові призначення – від завтра Верховна Рада починає черговий пленарний тиждень, а на порядку денному все ті ж питання. Найцікавішим днем обіцяє бути четвер, адже до парламенту має прийти зі звітом голова Національного банку Валерія Гонтарева.

Нагадаємо, що минулого тижня Рада не змогла затвердити порядок денний сесії (не всі комітети подали свої пропозиції), тому спікер Андрій Парубій запропонував зробити це завтра, 27 лютого. Особливо він наголосив на необхідності включити до порядку денного законопроект про антикорупційний суд. Після розгляду порядку денного Парубій запропонував блок питань соціального захисту військовослужбовців, який включає сім пунктів.

«Другий блок – це питання фінансової політики. Це три питання, але між ними є питання, важливі для співпраці з МВФ і для Угоди з ЄС. І після обіду, як і пропонував голова комітету з питань транспорту, ми переходимо до блоку питань транспорту. Така логіка на вівторок», – додав голова парламенту.

У середу Рада традиційно має проголосувати законопроекти, пов'язані з ратифікацією, а якщо все піде добре, то й почати розглядати питання про бізнес-омбудсмена. На четвер запланований блок інформаційної політики та ключової кадрове питання – звільнення та призначення голови Національного банку України. «Кадрове питання, який займе близько півтори години часу, воно буде об'ємним, і ми маємо проходити за повною процедурою з розгляду цього питання, й тому є велике прохання завершити політичні консультації», – підкреслив Парубій.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримала необхідність вирішення кадрових проблем, зокрема, проблему Нацбанку. Крім того, голова фракції Артур Герасимов зазначив, що потрібно якнайшвидше затвердити новий склад Центральної виборчої комісії та обрати аудитора Національного антикорупційного бюро України.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнериПрофільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру доларового мільйонера Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України. Слово і Діло вивчило, з ким, де й скільки заробив наступник Гонтаревої.

«Також фракція партії «Блок Петра Порошенка» вважає за необхідне цього тижня розглянути законопроект №7466 щодо ефективного управління майновими правами у сфері авторського права. Зокрема, законопроект передбачає введення світових норм регулювання в цій сфері й забезпечує прозорість і посилення захисту авторських прав в Україні», – додав Герасимов.

«Народний фронт» і «Воля народу» розділили позицію БПП щодо кадрів. У НФ серед своїх пріоритетів назвали звернення до міжнародного співтовариства щодо невизнання виборів у окупованому Криму. Крім того, лідер фракції Максим Бурбак заявив, що Рада в першому читанні має ухвалити проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

«Сьогодні парламент має працювати. І працювати, поки не ухвалить закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками. Тому що це єдиний маленький, підкреслюю, не панацея, а запобіжник, що олігархат не відновить себе в наступній владі й не буде далі грабувати країну», – заявив під час свого виступу Олег Березюк від «Самопомочі».

Про корупцію під час свого виступу говорила також лідерка фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Також народний депутат підкреслила, що її фракція підтримує ухвалення закону про національну безпеку й виступає за створення тимчасової слідчої комісії з роботи глави НБУ Валерії Гонтаревої. «Крім того, наша фракція застерігає, щоб у жодному разі не були проголосовані спадкоємці Гонтаревої й кишенькові банкіри Порошенка на посаду голови Національного банку. Я маю на увазі Якова Смолія – це та людина, яка була спільником по суті проведення цієї ганебної грошово-кредитної політики», – підкреслила Тимошенко.

Позбавити найголовнішого: як у нардепів забирають недоторканність і що з цього виходитьСлово і Діло згадувало як Олега Царьова, Сергія Клюєва, Вадим Новинського та інших позбавляли депутатської недоторканності.

Радикальна партія під час Погоджувальної ради вимагала, щоб Кабінет міністрів відзвітував у Раді про врегулювання ситуації з інфляцією та цінами. Олег Ляшко у своєму виступі традиційно згадав фермерів і вимагав поставити на розгляд законопроект про державну підтримку фермерського господарства, сімейних ферм і кооперативів.

Про незадовільну роботу в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун заявили в «Опозиційному блоці» та «Відродженні». «Чому коаліція не подає пропозицій, чому ви не вносите людей професійних, які готові очолити міністерство й навести там, нарешті, лад?», – сказав Віктор Бондар.

Згадували під час погоджувальної ради й питання проведення дострокових парламентських виборів. При цьому Парубій закликав «відставити убік» цю тему і працювати далі. «Для мене немає ніяких сумнівів, що сценарій дестабілізації дострокових виборів – це зовнішній сценарій. І хочу вам повідомити, що вибори до Верховної Ради відбудуться, згідно з Конституцією, в останню неділю жовтня 2019 року», – заявив спікер.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як народні депутати працювали на першому тижні восьмої сесії Верховної Ради.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: