Рада закликала не визнавати легітимність виборів у РФ

Читать на русском
Верховна Рада ухвалила постанову, за допомогою якої звернулася до міжнародного співтовариства із закликом застерегти Росію від проведення виборів президента РФ на території анексованого Криму 18 березня 2018 року.

Верховна Рада ухвалила постанову №7546, за допомогою якої звернулася до міжнародного співтовариства із закликом застерегти Росію від проведення виборів президента РФ на території анексованого Криму 18 березня 2018 року. «За» проголосували 255 народних депутатів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на засідання парламенту в четвер, 1 березня.

Рефат ЧубаровГолова Меджлісу кримсько-татарського народу
Чубаров заявив, що буде підтримувати скасування законопроекту "Про створення вільної економічної зони "Крим"Сказано 19 січня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Таким чином, Рада постановила визнати, що намір Російської Федерації провести вибори президента РФ на тимчасово окупованій частині України – в Криму – порушує Конституцію та законодавство України, основні принципи й норми міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінський заключний Акт, Будапештський меморандум 1994 року, резолюцію Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України №68/262 та інші акти.

Також депутати ухвалили звернення до міжнародного співтовариства та доручили МЗС скерувати текст звернення до Радбезу та Генасамблеї ООН, до міжнародних організацій, парламентських асамблей, парламентів та урядів держав-членів ООН.

Юристи, журналісти та фізруки. Яку освіту здобули нардепи VIII скликанняУ Верховній Раді VIII скликання найбільше економістів, юристів, інженерів, але зустрічаються бухгалтери, екологи, вчителі фізкультури й навіть є один трудовик.

У тексті звернення Верховна Рада відзначає, що Росія має намір 18 березня 2018 року провести вибори президента РФ на тимчасово окупованій території Криму. Підкреслюється, що «проведення виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованій території України є незаконним, а отже, унеможливлює визнання їхніх результатів».

Нагадується, що «ці так звані «вибори» були призначені нелегітимним парламентом Росії, «обраним» з урахуванням незаконного голосування в Криму в 2016 році».

Верховна Рада закликала міжнародне співтовариствовжити відпоідних дій для того, щоб застерегти Росію від проведення виборів президента РФ на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. У разі проведення виборів – не визнавати їхню легітимність, як і наступні рішення майбутнього президента, виходячи із загального принципу права («Jus ex injuria non oritur» – право не може виникнути з правопорушення).

Крім того, закликають уникати дій, які могли б заохочувати дії РФ щодо порушення суверенітету України або порушення прав і свобод людини в Криму. У разі порушення – застосувати санкції. Вжити заходів, щоб змусити Росію надати доступ міжнародним спостерігачам на окупований Крим для моніторингу порушень прав людей.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від БПП Рефат Чубаров озвучив поправки, які внесли з голосу.

«Ми маємо закликати наших партнерів, взагалі уряди, парламенти, президентів країн до конкретики щодо президента Росії, який буде обраний у результаті незаконних виборів у Криму: уникати здійснення президентом Росії, обраним у результаті виборів, які були незаконно поширені на території тимчасово окупованої АР Крим та міста Севастополя і є частиною суверенної території України в її міжнародно визнаних кордонах, державних і робочих візитів до країн-членів ООН. Президентам, урядам і парламентам країн-членів ООН не приймати запрошення й не здійснювати державні та офіційні візити до РФ», – сказав Чубаров.

Ця постанова набуває чинності з дня її ухвалення.

Також 1 березня Рада ухвалила за основу законопроект про антикорупційний суд.

Раніше повыдомлялось, що Міністерство фінансів США може ввести санкції щодо 13 росіян, проти яких Мін'юст країни раніше висунув звинувачення у справі про втручання в президентські вибори 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: