«Весна реформ»: як Рада розпочала роботу восьмої сесії

Читать на русском
Слово і Діло аналізувало, як народні депутати працювали в перший тиждень восьмої сесії Ради.
Верховна Рада

У вівторок стартувала восьма сесія Верховної Ради України. Плани на поточний тиждень у нардепів, як завжди, були амбітними: завершити розгляд законопроектів, які накопичилися ще з минулої сесії, проголосувати блок документів з економічної політики та культури. «Слово і Діло» аналізувало, як нардепи почали новий робочий тиждень і що їм вдалося розглянути.

«Підкреслюю, цей тиждень, початковий тиждень, буде важливим, і щоб ми показали позитивну динаміку роботи Верховної Ради України, змогли ухвалити ті закони, які залишилися в нас ще з минулої сесії. Ці закони важливі для євроінтеграції, важливі для економічного розвитку. І я дуже розраховую на ефективну й дієву роботу Верховної Ради України в перший пленарний тиждень», – так оптимістично під час Погоджувальної ради закликав нардепів взятися за роботу спікер Андрій Парубій.

В перший день роботи сесії депутати розглянуть постанову щодо «антибандерівського» законуНа VIII сесії народні депутати розглядатимуть проекти законів про антикорупційний суд та евроінтегрцію, а також вирішувати кадрові питання. З главою НБУ, схоже, вже визначилися.

У вівторок Рада планувала розглянути блок питань економічної політики, зокрема законопроекти «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків». Крім того, на порядку денному було кілька постанов про перейменування сіл і питання ратифікації.

Свою роботу депутати розпочали з розгляду двох важливих питань. По-перше, відхилили постанову про скасування закону про реінтеграцію Донбасу, й тепер документ може підписати президент України.

По-друге, Рада підтримала проект постанови про заяву в зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті. «Закликаємо президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно із Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини виваженість, раціональність і доброзичливість», – ідеться в постанові.

У першій половині дня нардепи розглядали поправки до проекту закону про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю, який пізніше був успішно ухвалений. «Ухвалення законопроекту дозволить значно поліпшити бізнес-клімат, сприяти залученню прямих іноземних інвестицій і закладе передумови для створення нових і розвитку наявних підприємств. Також усі учасники будуть забезпечені ефективними механізмами запобігання та вирішення корпоративних конфліктів і зможуть усунути розбалансовані правові конструкції наявних», – заявив голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

Останній сесійний тиждень: що із заявленого не встигли зробити депутатиСьогодні завершився перший цього року пленарний тиждень Верховної Ради. За його підсумками Слово і Діло розбиралась, які законопроекти були ухвалені, а що відклали до лютого.

Після цього парламентарі змогли ухвалити лише законопроект про створення кредитного реєстру Нацбанку, а на зміни до Податкового кодексу та стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств голосів уже не вистачило.

Зрушилося з мертвої точки 6 лютого питання зміни керівництва Національного банку України. Профільний парламентський комітет схвалив відповідний проект постанови. «Подання президента України про звільнення голови Національного банку Валерії Гонтаревої комітет підтримав одноголосно й рекомендував Верховній Раді підтримати проект постанови про звільнення глави НБУ. Я мав розмову з Валерією Гонтаревою, і вона повідомила, що в неї є звіт і вона готова представити його народним депутатам», – повідомив в. о. голови комітету Михайло Довбенко.

У «Блоці Петра Порошенка» вже прогнозують, що наступний пленарний тиждень (26 лютого-2 березня) буде присвячений кадровим питанням, зокрема призначенню голови НБУ та членів Центральної виборчої комісії.

Делегація нардепів поїхала на молитовний сніданок до Вашингтона: реакція соцмережУ Вашингтоні сьогодні відбудеться традиційний молитовний сніданок. Відвідати цей захід зібралися й народні депутати, хоча пленарний тиждень Ради в самому розпалі.

«Найпродуктивнішим» днем у Раді цього тижня стала середа. На порядку денному традиційно були питання ратифікації та кілька законопроектів соціального спрямування. Однак у парламенті цього дня гостро не вистачало голосів. Нагадаємо, частина народних депутатів вирушила до Вашингтона на молитовний сніданок за участю президента США Дональда Трампа. В результаті жодне рішення не було ухвалене, а Парубій був змушений достроково закрити засідання: «Сьогодні ми шляхом рейтингового голосування спробували знайти законопроекти, які можуть мати підтримку в залі. На жаль, жоден із них підтримки не знайшов, у зв'язку з цим я закрию ранкове засідання Верховної Ради».

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко запропонував посилити відповідальність для депутатів-прогульників і передбачити процедуру їх відкликання з парламенту.

Вже наступного дня в сесійній залі Ради фракція Ляшка висловила протест на трибуні. «По-перше, потрібно опублікувати список відсутніх народних депутатів у газеті. По-друге, вирахувати із зарплати за той час, коли їх немає на роботі», – заявив головний «радикал».

Однак у четвер нардепи працювали набагато краще. Була ухвалена низка законопроектів із блоку соціальної політики, зокрема про створення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Крім того, парламент повернувся до питань ратифікації, які не зміг розглянути в середу. Щоправда, до кінця ранкового засідання нардепи знову розбіглися хто куди й голосів у залі не вистачало.

На вечірньому засіданні депутати схвалили зміни до законодавства, згідно з якими рядові, сержанти та старшини зможуть розраховувати на компенсацію вартості оренди житла, якщо житло їм не надасть військова частина. Також ухвалили закон, яким запроваджується кримінальна відповідальність за схиляння до самогубства.

Останній сесійний тиждень: що із заявленого не встигли зробити депутатиСьогодні завершився перший цього року пленарний тиждень Верховної Ради. За його підсумками Слово і Діло розбиралась, які законопроекти були ухвалені, а що відклали до лютого.

На Погоджувальній раді в понеділок багато говорили про створення антикорупційного суду, на розгляді цього законопроекту наполягали майже всі фракції. У БПП прогнозують, що питання буде включене до порядку денного 27 лютого. «Я б застеріг керівництво Верховної Ради ставити на голосування включення цього законопроекту до порядку денного. Тому що він, очевидно, не буде підтриманий, з огляду на відсутність значної кількості депутатів сьогодні. Ми маємо враховувати нашу репутацію відповідального партнера у співпраці з міжнародними партнерами. Тому цей законопроект має бути підтриманий до включення до порядку дня 27 лютого», – заявив заступник голови фракції Сергій Березенко.

Сьогодні в Раді, як завжди, відбулася година запитань до уряду. «Ми представили 35 важливих законопроектів, які напрацьовані урядом, парламентом і президентом, народними депутатами ... Хочу подякувати, що цього пленарного тижня два закони з 35 були ухвалені. Це дуже важливо з точки зору розвитку економіки, але цього недостатньо, щоб кардинально змінити життя в країні й дати людям відчуття майбутнього, відчуття гордості за країну», – зазначив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Після виступу міністрів віце-спікер Ірина Геращенко зачитала депутатські запити, а сесійна зала в цей час традиційно для п'ятниці спорожніла.

Нагадаємо, Андрій Парубій підписав закон про реінтеграцію Донбасу й передав документ на підпис президенту України Петру Порошенку.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: