Рада збільшила штрафи за незаконний в'їзд в Україну

Читать на русском
Документ передбачає збільшення штрафів за опір прикордонникам і представникам громадських організацій, які охороняють кордон.

Верховна Рада у вівторок, 27 лютого, ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №5442 про забезпечення прикордонної безпеки держави.

«За» проголосував 251 народний депутат, передає «Слово і Діло».

Закон не писаний: чи варто очікувати змін у роботі Верховної Ради в 2018 році?Розмови про наміри реформувати роботу парламенту тривають уже майже два роки. Тим часом Верховна Рада втратила залишки довіри громадян, а народні обранці часто нехтують своїми обов’язками. До чого може призвести ця ситуація – в матеріалі політолога Олександра Радчука.

Документ передбачає збільшення штрафів за опір прикордонникам і представникам громадських організацій, які охороняють кордон.

Зокрема, «злісна непокора законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця або працівника ДПСУ під час виконання ним службових обов'язків», коли він охороняє кордон, спричинить штраф 850-1700 грн (зараз – у десять разів менше). Повторне порушення або групою осіб – 1700-5100 грн (зараз – 170-340 грн).

Дія статті поширюється також на прикордонників, які несуть службу на КПВВ на лінії розмежування, а також представників громадського формування, які охороняють державний кордон.

В'їзд іноземців в Україну

Законопроект передбачає підвищення штрафів за порушення правил реєстрації та перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства – з 510-850 грн до 1700-5100 грн.

Додана нова стаття – умисний в'їзд в Україну іноземцем, незважаючи на заборону. Штраф становитиме від 1700 до 5100 грн.

Якщо іноземець спробує перейти кордон поза пунктом пропуску або за підробленими документами, штраф складе від 3400 до 8500 грн (зараз – від 1700 до 3400 грн). Повторне порушення протягом року або групою людей – від 8500-13 600 грн.

Разом із тим, якщо при спробі перетнути держкордон іноземець не порушив Кримінальний кодекс, його мають відправити до країни попереднього перебування, а в Україну заборонити в'їзд на 5 років (зараз – від 3 до 5 років).

В'їзд до ОРДЛО або Криму

Порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповані території – 3400-5100 грн (зараз мінімальний штраф становить 1700 грн). Повторно групою осіб або протягом року – до 8500 грн. Але ці штрафи зможуть накласти лише протягом трьох місяців із дня виявлення порушення й не пізніше ніж через рік із дня його вчинення.

Незаконний в'їзд до зони проведення антитерористичної операції вперше – 510-850 грн, повторно протягом року або групою осіб – 850-1190 грн.

Якщо іноземець із порушеннями намагався потрапити на тимчасово окуповану територію/зону проведення АТО або виїхати звідти, йому забороняють в'їзд в Україну на 3 роки. В разі порушення цієї заборони – ще на 10 років.

Протокол про порушення протягом доби й камера для прикордонника

До Адміністративного кодексу вноситься норма про те, що штраф мають виписати протягом доби після виявлення порушення (зараз немає часових обмежень).

Якщо йдеться про порушення правил перебування іноземця в Україні, умисний в'їзд до держави, незважаючи на заборону, незаконний в'їзд когось до зони проведення АТО, й людина готова оплатити штраф без суперечок, то протокол не складають.

Документ передбачає, що в прикордонників будуть нагрудні відеокамери, як і у представників Нацполіції.

Документ набуває чинності наступного дня після його публікації в офіційному виданні, проте не повністю. Зокрема, лише через три місяці після цього почнуть штрафувати за незаконний в'їзд до зони проведення АТО.

Раніше повідомлялося, що в Раді так і не запровадили штрафи за прогули депутатів.

Відзначимо також, що в Рівненській області на хабарі затримана група митників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: