Оприлюднили текст термінового законопроекту Порошенка про нацбезпеку

Читать на русском
Основна мета змін, які пропонує внести Петро Порошенко в уже чинний закон, - підтягнути рівень законодавчої бази до країн-членів НАТО і ЄС.

З'явився повний текст і пояснювальна записка до законопроекту президента Петра Порошенка про національну безпеку.

Вони опубліковані на сайті Верховної Ради України від середи, 28 лютого, пише «Слово і Діло».

Нацбезпека та оборона: що обіцяли мажоритарники Кіровоградської областіМажоритарники Кіровоградської області обіцяли допомагати учасникам АТО й реформувати Збройні сили України.

Відзначається, що основна мета змін, які пропонує внести президент до вже чинного закону, - підтягнути рівень законодавчої бази до країн-членів НАТО і ЄС. Зокрема, створити діючі системи звітності правоохоронних і силових органів перед місцевими громадами.

Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту закону є визначення механізмів управління в сфері національної безпеки та оборони, нормування структури і складу сектора безпеки та оборони, системи управління, координації і взаємодії його органів, введення комплексного підходу до планування у сфері національної безпеки та оборони для забезпечення сталого і ефективного цивільного демократичного контролю над органами і формуваннями сектору безпеки та оборони.

Перший розділ закону пояснює терміни в чотирьох наступних розділах.

Другий розділ закріплює правові основи і принципи державної політики у сфері національної безпеки та оборони, фундаментальні національні інтереси України, серед яких - забезпечення державного суверенітету й територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, членство в Європейському Союзі та в Організації Північно-Атлантичного договору.

Наступний розділ визначає принципи і механізми цивільного демократичного контролю, повноваження зі здійснення такого контролю законодавчої, виконавчої та судової влади, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

Четвертий розділ визначає склад сектора безпеки та оборони і правовий статус основних органів, що входять до його складу, а також управління та координацію у сфері національної безпеки.

П'ятий розділ регулює планування у сфері національної безпеки та оборони, визначає основні документи довгострокового планування, зокрема, Стратегію національної безпеки, Стратегію воєнної безпеки, Стратегію громадської безпеки та цивільного захисту, Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу, Стратегію кібербезпеки, Національну розвідувальну програму і порядок їх формування та реалізацію в документах середньострокового і короткострокового планування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до Верховної Ради 28 лютого надійшов законопроект №8068 Про національну безпеку України з позначкою до «термінового розгляду».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: