Стефанішина назвала двох союзників України, які не підтримують її вступ до НАТО

Читать на русском
Абсолютно всі союзники підтримують рішення про запрошення України в НАТО на саміті в Вашингтоні, окрім США та Німеччини.
Фото: Global Look Press

Віцепремʼєрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що усі провідні союзники Києва, крім США та Німеччини, підтримують ідею надання Україні офіційного запрошення до вступу в НАТО.

Про це вона заявила в ефірі телемарафону, передає Радіо Свобода.

Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.

Україна хоче отримати офіційне запрошення вступити до НАТО. Але, як написало видання The New York Times, офіційні особи НАТО згодні, що цього не станеться на саміті Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться у липні.

У статті йдеться про те, що НАТО не хоче приймати до своїх лав нового члена, який, згідно з правилами Альянсу про колективну безпеку, «може втягнути його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року».

«Формат запрошення запропонувала сама Україна як юридичну гарантію вступу в НАТО. Воно є на порядку денному. Абсолютно всі союзники підтримують це рішення, окрім двох», – сказала Стефанішина, маючи на увазі США та Німеччину.

Стефанішина також звернула увагу на те, що, оскільки позиція країн стала публічною, вони намагаються зрушувати фокус на інших скептичних союзників – Угорщину та Словаччину. Однак «ключова позиція саме в Німеччині та США».

Віцепрем'єрка додала, що США та Німеччина виражають скепсис щодо запрошення України до НАТО, бо це вже не просто розмови, а реальне рішення.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що саміт НАТО має зосередитись на створенні дорожньої карти вступу України.

Балтійські країни також закликали НАТО надати Україні чіткий шлях до членства.

При цьому посол Британії в НАТО Девід Куоррі заявив, що Україні не слід очікувати великого прогресу щодо членства на майбутньому саміті.

Представник США при НАТО Джуліанна Сміт також сумнівається, що Україна на саміті отримає запрошення до Альянсу.

Раніше ми розуміли, з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члени – інфографіка «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: