На певному етапі Україну варто запросити до НАТО – Столтенберг

Читать на русском
Єнс Столтенберг заявив, що на певному етапі в керівників НАТО є намір запросити Україну стати повноцінним членом Північноатлантичного альянсу.
Фото: Scanpix

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив бажання в майбутньому запросити Україну приєднатися до НАТО в якості повноправного члена, але це має статися «на певному етапі».

Про це він сказав в ефірі Fox News, відповідаючи на питання про можливу конфронтацію між росією і НАТО у разі просування членства України в Альянсі.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Столтенберг підкреслив, що підтримка України є важливим кроком для НАТО і США. Генсек нагадав, що Альянс створювався з метою запобігання війнам.

«Я з Норвегії, ми межуємо з росією. Коли Норвегія стала членом НАТО, то Радянський Союз називав це провокацією. Це не було провокацією, це право кожної суверенної нації обирати власний шлях. Це право є у Норвегії, воно є у Швеції і Фінляндії, а також в України», – заявив Столтенберг.

Він зауважив, що дуже важливо, щоб путін не досягнув бажаного в Україні, бо це стане заохоченням для інших авторитарних режимів.

«Сьогодні це Україна, завтра це може бути Тайвань. Тому це гарна справа для нас, для США, підтримати Україну, а також на певному етапі запросити їх стати повноціннимм членами Альянсу», – переконаний Столтенберг.

Нагадаємо, 25 січня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ухвалив рішення парламенту про ратифікацію членства Швеції в НАТО.

Також повідомлялося, що генсек НАТО Єнс Столтенберг не бачить зараз безпосередньої загрози з боку росії для союзників по Альянсу.

Як відомо, прем'єр Нідерландів Марк Рютте може стати наступним генсеком НАТО до літа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: