Балтійські країни закликали НАТО надати Україні чіткий шлях до членства

Читать на русском
Естонія, Литва та Латвія написали спільну статтю, в якій розповіли про загрози для країн НАТО з боку рф.
Фото: svidomi.in.ua

Балтійські країни – Литва, Латвія й Естонія – підтримують вступ України у НАТО та закликають Альянс бути готовим до того, що росія може розпочати «екзистенціальну» війну проти них.

Про це пише The Telegraph.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

У спільному матеріалі посол Естонії Віл’яр Лубі, посол Латвії Евіта Бурмістре та тимчасова повірена Литви Ліна Зігмантайте у Великій Британії закликали НАТО проявити більше рішучості у реагуванні на виклики, які створює росія, та висловилися за чітку перспективу членства для України.

За їхніми словами, рф здатна «швидко розвернутися» з України, аби вторгнутися в країни Балтії. Дипломати зазначили, що жорстокі дії російського диктатора володимира путіна в Україні викликають у цих трьох країн «найтемніші спогади» про окупацію за часів Сталіна.

Вони також підкреслили, що на 20-ту річницю вступу їхніх країн у НАТО Латвія, Литва та Естонія опинилися у «парадоксальній» ситуації: з одного боку, ніколи у своїй історії країни не мали кращих безпекових гарантій, але водночас давно не відчували настільки реальної загрози, як тепер, на тлі повномасштабної війни росії проти України.

«Наші попередження про приховану і зростаючу загрозу зі Сходу були занадто легко відкинуті в деяких столицях союзників. Ми знали тоді, як знаємо і сьогодні, що лише колективна оборона може гарантувати безпеку в Європі. Нам не вистачало цього в 1930-х роках, і ми заплатили за це високу ціну, яку українці платять зараз», – заявили вони.

Також посли зауважили, що муки, які зараз переживає Україна у вигляді депортацій, тортур, викраденні дітей та культурного стирання, пробудили в їхніх країнах «власні найтемніші спогади і страхи».

В Естонії спрогнозували, скільки років має Європа на підготовку до агресії рфВ Естонії вважають, що через три-п’ять років рф зможе становити серйозну загрозу для східного флангу країн НАТО.

Крім того, країни нагадують про внесок, які три країни зробили за ці 20 років у зміцнення власної обороноздатності і посилення безпеки Альянсу, згадавши у тому числі, що інвестують в оборону понад 2% ВВП та є лідерами за обсягами наданої Україні військової допомоги відносно розмірів своєї економіки.

Також посли заявили, що їх країни хотіли би якнайшвидшого вступу України в НАТО – не лише задля самої України, а й тому, що це буде в інтересах Альянсу.

«Як загартований у боях союзник, Україна зробить дуже вагомий внесок у нашу безпеку. Чіткий шлях до членства України має бути пріоритетом на саміті у Вашингтоні цього літа», – закликають вони.

Разом з тим посли наголосили, що гострий стратегічний виклик у контексті оборони та стримування для їх країн може настати менш ніж через три роки

«З нашим розташуванням на східному узбережжі Балтійського моря у нас мало природних бар’єрів, і нам немає куди відступати», – наголосили вони.

Також посли підкреслили, що Альянс має бути проактивним у створенні стратегічних дилем для росії.

Нагадаємо, командувач армії Бельгії заявив, що після України путін може атакувати країни Балтії та Молдову.

Нещодавно у МЗС Латвії заявили, що росія загрожуватиме Європі навіть після кінця правління путіна.

Також Канада та країни Балтії заявили про підтримку заявки України на вступ до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: