Які країни НАТО документально підтримали рух України до Альянсу

Читать на русском

Лише тиждень залишається до саміту НАТО у Вільнюсі, на якому Україна сподівається отримати запрошення до Альянсу з «відкритою датою». Поки що відомо, що члени організації готуються схвалити пакет довгострокової допомоги для України, але запрошувати приєднатися до Альянсу, як сказав Єнс Столтенберг, не збираються. Україна з осені намагається у двосторонньому порядку заручитися підтримкою свого вступу. Наразі, за даними «Слово і діло», декларації підписано з 20 країнами НАТО та Швецією.

20 країн-членів НАТО та Швеція підписали з Україною декларації про підтримку її членства в Альянсі.
Підтримка України на шляху до НАТОСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Першою країною, яка підписала з Україною декларацію щодо підтримки євроатлантичної інтеграції, стала Чехія. Документ був підписаний під час візиту прем'єр-міністра Петра Фіали до Києва.

Двосторонні декларації було підписано з країнами Балтії – Литвою, Естонією та Латвією. Членство України в НАТО підтримали Словаччина, Польща, Словенія, Чорногорія, Данія, Ісландія, Норвегія та Бельгія. З останньої декларація була підписана двічі: у листопаді та травні документ конкретизували.

Під час туру Європою президент Володимир Зеленський підписав декларації про підтримку курсу України в НАТО з Італією, Францією, Німеччиною, Фінляндією, Нідерландами.

У червні Зеленський підписав декларацію з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, а також із президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

Швеція поки офіційно не в НАТО, але теж підтримала вступ України до Альянсу.

Останньою поки що, 21-ю за рахунком, декларацію з Україною підписала Іспанія.

Нагадаємо, Єнс Столтенберг заявив, що НАТО на липневому саміті направить Україні «рішучий сигнал» підтримки.

Президент Володимир Зеленський вважає, що є всі підстави для політичного запрошення України до НАТО.

Раніше Верховна Рада закликала НАТО запросити Україну до свого складу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: