Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члени

Читать на русском

За кілька днів у Вільнюсі пройде саміт НАТО, який може стати для України, або історичним, або ще одним розчаруванням після 2008 року. Президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що від цієї зустрічі Україна чекає на конкретні кроки та тимчасові рамки приєднання до Альянсу після закінчення війни – «квиток з відкритою датою». Однак союзники досі не знають, що запропонують Україні – за словами Єнса Столтенберга, «прямо зараз йдуть консультації щодо формулювання». Але, за інформацією ЗМІ, в Альянсі зосередились на наданні Україні довгострокових гарантій безпеки. У НАТО неодноразово наголошували, що в організацію «двері відчинені», але потрапити у них не так просто. На інфографіці «Слово і діло» – історія розширення Альянсу.

Північноатлантичний альянс був створений у 1949 році, його засновниками та відповідно першими членами стали 12 країн: Бельгія, Велика Британія, Канада, Данія, Франція, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія та США.

За час існування організація розширювалася дев'ять разів. Перше розширення відбулося в 1952 році, коли членами НАТО стали Греція та Туреччина.

У 1955 році до НАТО приєдналася Західна Німеччина, а в 1990 році членом організації стала вже вся об'єднана країна.

Потім цілих 27 років – найдовша перерва – Альянс не розширювався. У 1982 році Іспанія приєдналася до політичної частини організації та утримувалася від участі у військовій структурі. Повноцінно країна інтегрувалася до блоку в 1997 році.

У 1999 році новими членами НАТО стали Польща, Угорщина та Чехія. У 2004 році в Альянс прийняли одразу сім країн – Болгарію, Литву, Латвію, Естонію, Румунію, Словаччину та Словенію.

У 2009 році Албанія та Хорватія вступили до НАТО, у 2017 році – Чорногорія, у 2020 році – Північна Македонія.

Останнє на даний момент розширення НАТО відбулося у квітні 2023-го – вступила Фінляндія.

Фінляндія межує з росією і про намір приєднатися до блоку заявила після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Уже в липні 2022 року союзники НАТО підписали Протокол про вступ країни, а потім у рекордно короткий термін (на це пішло менше року) документ ратифікували парламенти держав-членів.

Одночасно з Фінляндією до НАТО захотіла вступити Швеція. Її приєднання досі блокують Угорщина та Туреччина – вони єдині не ратифікували заявку.

Нагадаємо, у вересні минулого року Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО у прискореному порядку. На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як країни-члени Альянсу відреагували на це.

Ми також вивчили, як змінювалося ставлення самих українців до вступу до організації.

На інфографіці – хто і протягом якого терміну керував НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: