План створення 100-мільярдного фонду для України викликав неоднозначну реакцію в НАТО – Politico

Читать на русском
Міністри закордонних справ країн НАТО неоднозначно відреагували на пропозицію Столтенберга створити фонд для України 100 млрд доларів.
Reuters

План генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який передбачає створення для України фонду у розмірі 100 млрд доларів, викликав неоднозначну реакцію з боку міністрів закордонних справ країн Альянсу.

Про це пише Politico.

«Песимісти не виграють війни»: у НАТО застерегли від зменшення шансів України на успіхРоб Бауер заявив, що є всі підстави бути впевненими у здатності України досягти успіху у війні проти росії.

Ідея Столтенберга полягає в тому, щоб прибрати політику та невизначеність з військової допомоги Україні, створивши п'ятирічний фонд у розмірі 100 мільярдів і взявши на себе більшу частину тягаря постачання озброєнь для Києва.

Однією з причин такої пропозиції є зволікання США із схваленням фінансування для України. Занепокоєння також викликає можливе переобрання Дональда Трампа президентом, хоча Столтенберг уникав згадувати Трампа на ім'я.

Як пише видання, початкова реакція міністрів у середу у Брюсселі була неоднозначною.

«Ми підтримуємо зусилля генерального секретаря НАТО в Україні в рамках Північноатлантичного альянсу», – заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Туреччина також підтримала цю ідею, повідомив представник НАТО. Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що надзвичайно важливо створити «надійні, довгострокові структури» для допомоги Україні.

Але є й сумніви. За словами дипломата, деякі міністри «закотили очі», почувши суму і запитуючи, звідки вона взялася.

Міністр закордонних справ Бельгії Хаджа Лахбіб попередив: «Небезпечно давати обіцянки, які ми не можемо стримати».

Деякі західноєвропейські країни стурбовані тим, що надання НАТО такої кількості коштів та повноважень підірве зусилля Європейського Союзу відігравати важливішу роль в обороні.

Пропозиція НАТО також викликала багато питань щодо деталей. Ключовим питанням є те, чи складається фінансова ціль з нових грошей або з існуючих програм, які союзники відправляють Україні індивідуально.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський сказав: «Ми вітаємо цю ініціативу, і нам потрібно побачити практичні аспекти та деталі».

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив: «Нам треба підрахувати, скільки Україні потрібно задля збереження демократії, суверенітету та територіальної цілісності. І коли ми матимемо таку суму, ми маємо вирішити, як ми можемо її отримати».

Угорщина як завжди виступила проти. «Угорщина відхилить будь-яку пропозицію, яка перетворила б НАТО на наступальний альянс, оскільки це призвело б до серйозної небезпеки ескалації. Це не війна Угорщини та не війна НАТО», – заявив глава МЗС Петер Сійярто.

Нагадаємо, раніше Столтенберг закликав посилити підтримку України.

Він також заявив, що Альянс не має планів відправляти свої війська в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: