У ЄС погодили передачу доходів від заморожених активів рф Україні

Читать на русском
Лідери ЄС погодилися конфіскувати значну частину надприбутків, отриманих від заморожених активів рф, і передати їх Україні.
Фото: lexinform.com.ua

У четвер, 21 березня, лідери Європейського Союзу погодилися конфіскувати значну частину надприбутків, отриманих від заморожених російських активів, і передати їх Україні.

Про це пише The Guardian.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Зазначається, що Україна може отримати 3 млрд євро цього року, а перший мільярд може бути переданий Україні до липня.

Разом з тим президентка Євопейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС розглядає можливість підвищення тарифів на російське зерно, в тому числі крадене українське, яке потрапляє на ринок ЄС.

Угода була досягнута після майже річних переговорів щодо правової основи для ефективного секвестру 190 млрд євро, що зберігаються в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

«Шлях до угоди було розчищено після того, як формулювання було змінено, щоб врахувати опозицію Угорщини, яка виступала проти використання цих грошей для озброєння України.

Як будуть розподілені кошти, ще не вирішено, але пропозиція полягала в тому, щоб використати 90% на військові програми і 10% на реконструкцію, з можливістю перенаправлення частини коштів на фінансування миротворчих місій ЄС по всьому світу, щоб задовольнити занепокоєння Угорщини.

Цей крок все ще обтяжений юридичними ризиками. Існує ймовірність того, що гроші доведеться повертати після війни, якщо росія розпочне судовий процес», – йдеться у матеріалі.

Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активівЗаморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.

Кремль вже прокоментував цей крок, називаючи його грубим порушенням міжнародного права. Проте дипломати ЄС погодилися з тим, що прибутки або відсотки, отримані від заморожених активів, будуть використані в Україні.

Таке рішення було ухвалене після заклику президента України Володимира Зеленського збільшити підтримку України, щоб захистити східні міста від російського бомбардування.

«Агресор має заплатити найвищу ціну за війну, це закон», – підкреслив Зеленський у відеозверненні до лідерів ЄС.

Нагадаємо, 28 лютого президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюзу слід розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.

Проте деякі країни ЄС висловилися проти плану голови Єврокомісії.

20 березня з пропозицією використати 90% доходів від заморожених активів росії на озброєння виступив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Як відомо, прибуток від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: