ЄС на саміті не зможе остаточно погодити використання доходів від активів рф для озброєння України – Reuters

Читать на русском
Євросоюз на дводенному саміті обговорюватиме пропозицію використати доходи від заморожених російських активів для купівлі зброї для України. Але остаточного рішення не буде.
Reuters

Лідери Європейського союзу на саміті обговорять план використання прибутку від заморожених російських активів для придбання зброї Україні. Але остаточного рішення на зустрічі не очікується.

Про це пише Reuters.

Три країни ЄС проти використання доходів від російських активів для закупівлі озброєння Україні – PoliticoТри країни Євросоюзу висловили сумніви щодо плану фон дер Ляєн використати доходи від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.

На дводенному саміті лідери Євросоюзу обговорюватимуть також війну в Газі, протести фермерів та перспективи переговорів щодо членства з Боснією.

Однак головою на порядку денному буде тема України, а президент Володимир Зеленський приєднається до лідерів із відеозв'язку.

Лідери обговорюватимуть пропозицію використати прибуток від російських активів для фінансування купівлі озброєння для України. За словами дипломатів, ця ідея «користується широкою підтримкою» серед європейських урядів.

Проте на шляху узгодження стоїть прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Крім того, ця пропозиція «викликає питання» у таких країн як Мальта, Австрія та Ірландія.

Агентство пише, що остаточного рішення на саміті ухвалено не буде. У проекті декларації саміту йдеться, що лідери «розглянули прогрес» у використанні доходів «на благо України, зокрема можливо для фінансування військової підтримки», і просять органи ЄС «продовжити роботу».

У ньому також йдеться, що ЄС «прагне підвищити свою загальну оборонну готовність і можливості відповідно до своїх потреб та амбіцій» на тлі «зростаючих загроз та викликів безпеки». Він пропонує чиновникам ретельно вивчити план Європейської комісії зі стимулювання європейської військової промисловості.

Нагадаємо, 20 березня високий представник ЄС Жозеп Боррель офіційно запропонував використати 90% доходів від заморожених активів росії на купівлю озброєння для України.

Прибуток від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд доларів.

ЗМІ вже повідомили, що Угорщина блокуватиме цю пропозицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: