Євросоюз планує виділити Україні 3 млрд євро із заморожених активів рф – ЗМІ

Читать на русском
Близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного російського вторгнення, що вже принесло прибуток 3,85 млрд євро.
Колаж: Слово і діло

На тлі зниження економічної підтримки України з боку США Євросоюз наполягає на виділенні Києву вже цього року до 3 млрд євро за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів країни-агресора. Йдеться про заблоковані активи Банку росії.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активівЗаморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.

Згідно зі словами кількох європейських чиновників, Єврокомісія готує план, який включатиме конфіскацію пов'язаного з санкціями прибутку, починаючи з лютого, отриманого в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear.

Зазначається, що після кількох місяців суперечок перший транш коштів може бути виплачено вже у липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення країн-членів ЄС. Очікується, що ця пропозиція представникам глав МЗС буде зроблена до саміту лідерів ЄС наступного тижня.

Близько 190 млрд євро російських активів було заморожено в Euroclear з моменту повномасштабного російського вторгнення, що вже принесло прибуток 3,85 млрд євро.

Останні плани передбачають цього року виділення Україні із цієї суми від 2 до 3 млрд євро, залежно від процентних ставок. За оцінками чиновників ЄС, загальний прибуток, отриманий від заморожених активів рф в Euroclear, може сягнути 20 млрд євро до 2027 року.

Як повідомляється, у депозитарії зберігається основна частина активів російського центрального банку на суму 260 млрд євро.

Згідно з проектом Єврокомісії, Брюссель може привласнити 97% чистого прибутку, отриманого від заморожених російських активів, що належать Euroclear, і передати їх до бюджету ЄС. Потім гроші виплачуватимуть щокварталу або двічі на рік і «можуть бути використані на благо України відповідно до різних домовленостей».

«Цікаво, що плани ЄС не матимуть зворотної сили, і майже 4 млрд євро вже накопиченого прибутку залишаться у Euroclear, переважно для покриття судових витрат у результаті судових розглядів із росією», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше Бельгія представила західним країнам і G7 пропозицію, яка могла б дозволити вилучити заморожені в Європі активи росії на користь України. Основний утримувач цих активів, бельгійський інвестиційний фонд Euroclear, виступив проти плану.

Минулого тижня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.

Також стало відомо, що Британія готова так би мовити позичити Україні всі заморожені російські активи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: