Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активів

Читать на русском
Заморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.
Getty Images

Загальна вартість відновлення України, за оцінкою Світового банку, зараз становить 486 млрд доларів, а прямі збитки від війни – 152 млрд. Конфіскація заморожених російських активів на суму 300 млрд доларів на користь України може покрити значну частину величезних витрат на відновлення та оборону.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в колонці для Politico розповів, які витрати можна покрити за рахунок активів рф.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Так, російських активів у Великій Британії (23 млрд доларів), Люксембурзі (6,8 млрд доларів) та Швейцарії (8,7 млрд доларів) буде достатньо для задоволення потреб України у відновленні її транспортної інфраструктури. Сюди входять 16 пошкоджених чи зруйнованих цивільних аеропортів, не менше 344 мостів та понад 25 тисяч кілометрів автошляхів.

Заморожених активів у Німеччині (6,5 млрд доларів), Австрії (1,8 млрд доларів), Ірландії (2 млрд доларів) та Польщі (1,13 млрд доларів) буде достатньо, за словами Кулеби, щоб допомогти відновити понад 3500 пошкоджених або зруйнованих освітніх закладів, у тому числі 1700 шкіл, понад 1000 дитячих садків та 586 університетів.

Російських активів у Франції (1,48 млрд доларів) буде достатньо для будівництва нової гідроелектростанції замість зруйнованої Каховської ГЕС. А за рахунок прибутку від російських активів, що зберігаються в бельгійському депозитарії Euroclear (2,56 млрд за 2022 рік і першу половину 2023-го) можна було б відновити 1223 медичні установи, у тому числі 384 лікарні та 352 амбулаторні центри.

Кулеба зазначив, що Україна справедливо наполягає на конфіскації російських активів, проте деякі країни Заходи перешкоджають цьому, стверджуючи, що конфіскація порушить верховенство закону.

«Але це пахне лицемірством. Певні західні банкіри та установи протягом десятиліть допомагали російським олігархам у відмиванні та зберіганні їх брудних грошей, і я не пригадаю, щоб хтось із них чіплявся до верховенства закону, коли справа стосувалася цих нечесно отриманих грошей. Більше того, співробітники правоохоронних органів та юстиції повинні більш уважно перевіряти банківські рахунки, якими володіють за межами росії довірені особи президента володимира путіна, зокрема рахунки віолончеліста та бізнесмена Сергія Ролдугіна», – заявив міністр.

Глава МЗС додав, що численні правознавці та юристи вже встановили, що конфіскація була б законною. Згідно з міжнародним правом, держава-агресор зобов'язана відшкодувати збитки за акти збройної агресії. Статті ООН про відповідальність країн за міжнародно-протиправні дії допускають такі контрзаходи.

Крім того, зазначив Кулеба, відкинуто також аргументи про те, що конфіскація може призвести до дестабілізації західної фінансової системи та міжнародних фінансів.

Нагадаємо, раніше Бельгія представила західним країнам і G7 пропозицію, яка могла б дозволити вилучити заморожені в Європі активи росії на користь України. Основний утримувач цих активів, бельгійський інвестиційний фонд Euroclear, виступив проти плану.

При цьому група міжнародних експертів у галузі права вважає, що конфіскація заморожених російських активів можлива, і це не суперечить міжнародному праву.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: