Міжнародні юристи схвалили конфіскацію заморожених активів рф – Bloomberg

Читать на русском
Експерти запевнили, що конфіскація заморожених російських активів, зокрема, коштів Центробанку рф, не суперечить міжнародному праву.
Фото: Getty Images

Група міжнародних експертів у галузі права надіслала офіційним представникам країн G7 лист, у якому йдеться, що конфіскація заморожених російських активів, зокрема, коштів російського Центробанку, можлива і це не суперечить міжнародному праву.

Про це пише агентство Bloomberg, яке ознайомилося із документом.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

«Ми дійшли висновку, що, згідно з міжнародним правом, було б законним вжити додаткових контрзаходів щодо росії, враховуючи порушення нею фундаментальних норм міжнародного права», – йдеться у листі.

У ньому пропонується використовувати активи для компенсації збитків, які «виникли безпосередньо в результаті незаконних дій росії».

Під листом підписалися десять експертів з міжнародного права з різних країн, включно з Бельгією, Великою Британією, Німеччиною, Нідерландами, США, Францією та Японією.

За словами журналістів, лист був розісланий у той час, коли країни G-7 обговорюють, що робити з активами, оскільки фінансові потреби України залишаються незмінно високими.

Як відомо, після санкцій, запроваджених через агресію росії в Україні, заморожено майже 300 мільярдів доларів. Основну частину російських активів, зокрема Центробанку, зараз заморожені у країнах Європейського Союзу. Дискусія про законність конфіскації цих коштів триває вже кілька місяців. У ЄС вказують на те, що прецедентів такого рішення не було, тому необхідно проаналізувати можливості такого кроку, а також висловлюють побоювання, як конфіскація активів могла б вплинути на валюту євро.

За даними Світового банку, орієнтовна вартість післявоєнного відновлення та реконструкції України зросла до 486 мільярдів доларів.

Раніше пропонувалося використати лише прибуток від заморожених російських активів і направити його спочатку на допомогу Україні, а потім на повоєнне відновлення. За минулий рік прибуток склав 4,4 млрд євро.

Нагадаємо, 17 лютого стало відомо, що США вперше в історії передали конфісковані російські активи, щоб спрямувати їх на підтримку України, перерахувавши кошти Естонії.

12 лютого Рада ЄС схвалила використання прибутку від заморожених активів рф на користь України.

При цьому основний утримувач заморожених російських активів, бельгійський інвестиційний фонд Euroclear, виступив проти плану G7 щодо використання цих коштів.

У січні стало відомо, що Бельгія надасть Україні понад 600 млн євро військової допомоги. Цю суму Брюссель сформував із відсотків за замороженими активами рф.

Як відомо, у відповідь на блокування активів у росії погрожують завдати Заходу збитків у 288 млрд доларів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: