Угорщина блокуватиме використання заморожених активів рф на користь України – DW

Читать на русском
Угорщина перешкоджатиме передачі прибутків від заморожених активів росії на купівлю зброї для України.
Фото: Scanpix

Під час саміту лідерів Європейського Союзу, який розпочнеться 21 березня, Угорщина блокуватиме пропозицію передати доходи від заморожених активів росії для підтримки Україну, зокрема для закупівлі зброї для ЗСУ.

Про це пише видання Deutsche Welle з посиланням на джерела.

Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активівЗаморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.

Європейський дипломат на умовах анонімності повідомив, що серед більшості країн-членів ЄС є чітке розуміння, що конфісковані кошти мають бути спрямовані у першу чергу на купівлю зброї та боєприпасів для українських військових.

У пропозиції Єврокомісії йдеться, що 90% доходів від заморожених російських активів має бути використано на купівлю зброї для ЗСУ. Однак, за словами співрозмовника видання, Угорщина виступає проти цього, наголошуючи, що гроші «можуть буди використані на що завгодно, але не на озброєння для українських військових».

Також дипломат зазначив, що ще одним суперечливим питанням стане дискусія щодо розширення ЄС.

Нагадаємо, 28 лютого президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюзу слід розглянути можливість використання прибутку від заморожених російських активів для закупівлі озброєння для України.

Проте деякі країни ЄС висловилися проти плану голови Єврокомісії.

20 березня з пропозицією використати 90% доходів від заморожених активів росії на озброєння виступив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Як відомо, прибуток від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: