Боррель запропонував членам ЄС направити 90% прибутку від активів рф на військову допомогу Україні

Читать на русском
Країнам Євросоюзу офіційно запропонували використати 90 відсотків прибутку від російських активів для військової допомоги Україні.
europarl.europa.eu

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель запропонував країнам блоку використати 90% прибутку від заморожених російських активів для військової допомоги Україні.

Він написав про це у соцмережі X.

Відновлення України: Кулеба розповів, на що вистачило б заморожених російських активівЗаморожених у Європі російських активів вистачило б на покриття деяких витрат на відновлення України, наприклад, на відновлення транспортної інфраструктури, освітніх і медичних установ.

«Сьогодні я представив пропозицію Верховного представника щодо рішення Ради використовувати непередбачені доходи від російських заморожених активів для підтримки України у її боротьбі за перемогу. 90% буде виділено через Європейський фонд миру, а 10% – через бюджет ЄС. Я розраховую на якнайшвидше схвалення Ради. Це продемонструє єдність ЄС та відданість підтримці України та її народу», – повідомив Боррель.

Зазначимо, 10% прибутків після перерахування до бюджету ЄС хочуть використати для підвищення потенціалу української оборонної промисловості.

Прибуток від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому до 2027 року, за оцінками європейських чиновників, загальний прибуток від заморожених активів може становити 20 млрд.

Нагадаємо, ЗМІ повідомляли, що деякі країни Європейського Союзу висловилися проти плану використати прибуток, отриманий від заморожених російських активів, для купівлі зброї для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: